Ak, šis nejaukais PMS!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz visas Latvijas sievietes cieš no premenstruālā sindroma, liecina «OMD Snapshot» veiktā aptauja. Rezultāti rāda, ka vairāk nekā pusei sieviešu šai periodā veselības stāvoklis pasliktinās tik ļoti, ka tas negatīvi ietekmē viņu darba spējas.

Premenstruālais sindroms ir psiholoģisku un fizisku simptomu kopums, kas liek sevi manīt pēdējā nedēļā pirms menstruācijām. Tās ir izmaiņas fiziskajā pašsajūtā – galvassāpes, tūska ekstremitātēs, sāpes krūšu dziedzeros, vēdera uzpūšanās, kā arī emocionālas dabas izmaiņas: raudulīgums, izteiktas garastāvokļa svārstības, pastiprināts jūtīgums, paaugstināta apetīte, aizkaitināmība un uzbudināmība, kā arī apjukums un vientulības sajūta. Tāpat šajā laikā vērojams intereses zudums par darbu, uzskata speciālisti un to apliecina arī aptaujas dati.

Vairāk no premenstruālā sindroma cieš sievietes vecumā no 30 līdz 39 gadiem
No 590 aptaujātajām sievietēm vairāk nekā puse atzina, ka premenstruālais sindroms negatīvi ietekmē viņu darba spējas. Visbiežāk (64% ) šim apgalvojumam piekritušas sievietes vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Tai pat laikā vissmagāk premenstruālais sindroms ietekmē jaunas sievietes vecumā no 15 līdz 19 gadiem. Tā 45% aptaujāto šīs vecuma grupas jauniešu pilnībā piekrita apgalvojumam, ka premenstruālais sindroms negatīvi ietekmē viņu darba spējas.

Aptauja arī parāda interesantu tendenci – sievietes reizēm mēdz izmantot jebkādu iemeslu, lai premenstruālā sindroma laikā nenāktu uz darbu. No aptaujātajām 590 sievietēm 41% atzina, ka ir dzirdējušas par šādu rīcību, bet 9% drosmīgi atzinās, ka – jā, patiešām, premenstruālā cikla dienās viņas mēdzot neiet uz darbu. Visbiežāk (17%) šādi rīkojas 40 – 49 gadus vecas sievietes, kā arī jaunietes, vecumā no 15 līdz 19 gadiem (13%).

Ginekoloģe Dace Matule stāsta: «Tas, ka tik daudz sieviešu aptaujā atzinušas premenstruālo sindromu par problēmu, liecina, ka sievietes labi pazīst savu organismu un tā izpausmes. Es ieteiktu sievietēm nākošajā ginekologa apmeklējuma reizē noteikti pārrunāt arī premenstruālā sindroma izraisītās veselības problēmas.»

Speciāliste uzskata, ka sievietēm, lai mazinātu premenstruālā sindroma izpausmes, būtu derīgi lietot bezrecepšu medikamentus, kas palīdz uzlabot sievietes pašsajūtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu