«Kūrorta romāna» negribētās sekas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas atvaļinājums – nekādu darbdienas rūpju, pludmalē saule karsē, asinis pamazām uzmutuļo, un, kaislības pārņemtam, tā gribas aizmirsties ar tikpat baudas alkstošu partneri... Sekas intīmās vietās var parādīties pēc dažām stundām vai pat tikai pēc 3–4 nedēļām.

Pēc nedēļām pie siltas jūras vai ezera ar nakšņošanu romantiskā viesnīcā vai piekrastes namiņā par sūrstēšanu, čūlām un sliktu pašsajūtu negribas likties zinis. Turklāt vai tad kāds iedomājas, ka izvēlētajam piedzīvojumu partnerim nebūtu bijis viss kārtībā? Un ja vēl simptomi mēdz paši it kā pāriet... Tas nenozīmē, ka problēmas nav. Sifiliss, herpes vīruss, gonoreja ir bīstamas kaites, kas var uz laiku «noslēpties», vienlaikus turpinot graut upura ķermeni.

Grauzīs gadiem

Ja uz dzimumorgāniem, mēles, krūtīm u.c. parādās čūlas, tās var būt zīmes, ka partneris nav bijis vesels un iegūts sifiliss. To var saķert ne tikai intīmu attiecību brīdī, bet tikai skūpstoties – caur gļotādas, ādas plaisiņām, nobrāzumiem. Čūlas jeb cietie šankri parādās inficētajās vietās. Tie pēc kāda laika var izzust, un cilvēks nomierinās. Taču pati slimība tad jau ir izplatījusies ķermenī.

Ja pēc nedroša seksa ar maz zināmu vai pirmoreiz satiktu partneri pēc kāda laika parādās čūla, jāpievērš uzmanība, vai tās pamatnē nav skrimšļveida sacietējuma, neparastas tūskas. Pēc kādas nedēļas palielinās tai tuvākie limfmezgli. Tie nav sāpīgi, arī tam cilvēks var nepievērst uzmanību. Tā paiet 2–3 mēneši, un sākas slimības nākamais periods – cietais šankrs vēl var nebūt pavisam izzudis, jau parādās izsitumi uz gļotādām un ādas dažādās ķermeņa vietās. Ne sāp, ne niez. Var uznākt vispārējs nespēks, paaugstināties temperatūra, sākt izkrist mati, skropstas, uzacis, palielināties limfmezgli. Plaukstu un pēdu virsmas ādā parādās mazi sārti mezgliņi, kārpveida izaugumi intīmās vietās. Arī tie mēdz pēc 1,5–2 mēnešiem izzust, bet pēc laika slimība liek par sevi manīt atkal citās ķermeņa vietās. Ja to neārstē, tas var turpināties vairākus gadus, un attīstās jau neatgriezeniski orgānu bojājumi, piemēram, smadzenēs – seko paralīze, aklums...

Sifilisu diagnosticē, izmeklējot čūlas atdalījumus ar mikroskopu, ar asins analīzēm. Ārstēties ieteicams specializētajos centros, kur par noteiktiem pakalpojumiem maksā valsts. Tiek saglabāta pacientu anonimitāte.

Jo agrāk sifilisu atklās, jo ātrāk un vieglāk to izārstēt – 1–7 nedēļās. Agrāk tas ilga pat vairākus gadus un cilvēkam bija ilgi jāguļ slimnīcā, bet tagad tā nav. Ir ilgstošas iedarbības antibakteriālie medikamenti, kas jāinjicē tikai reizi nedēļā, papildus lietojot enzīmu preparātus. Ķermeņa vispārējai nostiprināšanai vienlaikus ar antibiotiku lietošanu jāpievēršas vitamīniem un pilnvērtīgam uzturam.

Negantais kņudinātājs

Atpūtniekam kaislīgi mīlējoties vai pat tikai skūpstoties ar valdzinošu vienas nakts partneri, ne prātā nenāk, ka vienlaikus viņš tiek aplaimots ar vēl kaut ko... Tas var atklāties kādu laiciņu pēc piedzīvojuma. Un labi, ja tikai sāk kņudēt, niezēt un sūrstēt lūpas, kam seko tūska un niezoši pūslīši. Tas liecina par mutes herpes vīrusu. Bet ir arī sliktākas «dāvanas» – dzimumorgānu herpes vīrusi. Intīmajās vietās parādās līdzīgi simptomi. Pēc dažām dienām sarodas papildu negantie pūslīši, kas plīst un pārklājas ar kreveli, sāpīgas čūliņas, sārti plankumiņi, pietūkst limfmezgli. Tie var būt sāpīgi. Vīriešiem var attīstīties infekciozs prostatīts, kam seko sāpes un urinēšanas grūtības.

Slimību pavada vājums, paaugstināta temperatūra, var sāpēt muskuļi, galva. Taču daudzu simptomu var nebūt vispār, tikai slikta pašsajūta, un cilvēks tik drīz nenojauš, ar ko aplipis. Taču viņš var inficēt citus un pat 12–15 reižu gadā piedzīvot slimības paasinājumus.

Slimību izārstēt grūti, tā ir hroniska. Simptomu attīstīšanos var novērst vai mazināt to smagumu. Ārstēšana ir individuāla – jāiet pie ģimenes ārsta vai uzreiz jāmeklē dermatovenerologs, kas noteiks izmeklējumus un ārstēšanu. Latvijā ir modernas diagnostikas metodes un speciālie preparāti, kas neļauj vīrusam organismā aktivizēties.

Sākas dedzinot

Jauni asi piedzīvojumi kādā dzīves periodā vai pastāvīgi bieža partneru maiņa var «uzdāvināt» vēl kādu intīmās vietas, un ne tikai tās, smagi skarošu problēmu, par kuras esamību ilgu laiku cilvēks pat var nenojaust. Ir iemesls satraukumam, ja 3–20 dienas pēc seksa sākas dedzināšana un izdalījumi no urīnizvadkanāla, priekšādiņas iekaisums, biežas un sāpīgas erekcijas, asins piejaukums spermai. Var gadīties, ka saķerta gonoreja.

Sievietēm ir dedzināšanas sajūta urinējot, intīmo vietu nieze, smaguma sajūta vēdera lejasdaļā. Īpaša uzmanība jāpievērš dzeltenzaļiem pienainiem izdalījumiem.

Simptomi var pāriet paši no sevis, bet slimība tāpēc nav atlaidusies, tikai pārgājusi hroniskā formā.

Ja neārstējas, vīrietis var iedzīvoties urīnizvadkanāla sašaurinājumā, par ko liecina sāpes un grūtības tualetes apmeklējuma brīdī. Ja vēl kavējas, mediķu palīdzību var ievajadzēties steigšus. Infekcija var izplatīties un izraisīt hronisku iekaisumu priekšdziedzerī, sēklas maisiņos, sievietēm – olnīcās. Sekas ir neauglība, akūts vēderplēves iekaisums un sastrutojums mazajā iegurnī. Infekcija pa urīnceļiem var nokļūt nierēs, un iekaisīs arī tās.

Doties pie venerologa vai ginekologa. Tiks ņemta uztriepe no urīnizvadkanāla vīriešiem un no maksts sievietēm, un pēc analīzēm speciālists noteiks, kādi medikamenti jālieto. Ieteikumi jāpilda precīzi – slimība jāizārstē kārtīgi.

Zināšanai

  • Ar gonoreju var inficēties gan seksa laikā, gan ar slimnieku lietojot kopīgas sadzīves lietas, piemēram, dvieli.
  • Ja gonokoka infekcija nokļūst acīs, var sākties neatgriezenisks iekaisums un var zaudēt redzi.
  • Orālā seksa laikā inficējoties, var iekaist mandeles – sāp kakls, palielinās limfmezgli.
  • Anālā seksa laikā inficējoties, iekaisums ieviešas taisnajā zarnā – niezoša, nepatīkama sajūta, izdalījumi, šķidra vēdera izeja, var būt ar strutu vai asiņu piejaukumu. Bieži sūdzību vispār nav.

Trešais nav lieks

Izvairīties no smagajām slimībām var – ja ir viens, uzticams partneris, kuram arī jūs esat vienīgais. Ja ne, jālieto prezervatīvs, vēlams ar spermicīdiem!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu