Pārbaudi savu mīlestību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vija Vāvere

Iespējams, apkārtējiem šķietat laimīgs un saskanīgs pāris, tomēr tev jūsu savienībā kaut kā ļoti pietrūkst. Uzdod sev šos jautājumus un noskaidro, kas tieši tev neļauj jūsu attiecības saukt par ideālām.

Pat tad, ja no sava vīrieša ik rītu šķiries ar buču un vakaros stundām ilgi runājaties par dienā piedzīvoto, pastāv iespēja, ka šajās attiecībās nejūties īsti laimīga. Redzi, attiecības pašas no sevis neturpinās nemainīgā veidā, un agri vai vēlu sākotnējā reibinošā aizraušanās aprimst un pārveidojas. Ja to atstāj pašplūsmā, tad labākajā gadījumā tevi visai drīz sāks kaitināt mīļotā ieradums pēc brokastīm galdu atstāt kā kara lauku, sliktākajā — tu ienīdīsi viņa lēnprātību. To pašu, ko pirmajos randiņos dievināji.

Tu jautāsi, kā tad ir ar sievietēm, kas pat pēc desmit gadu ilgas kopdzīves ar smaidu uz lūpām noslauka drupačas no virtuves galda, ko tur atstājis viņas dzīvesdraugs?

Speciālisti norāda, ka starp šiem pāriem valda veselīgas attiecības, kurās pirmo sajūsmu ir nomainījusi cieņa, draudzība, paļāvība un uzticēšanās. Īpašības, kuras neatnāk pašas no sevis, bet ir rūpīgi koptas un sargātas. Kā zināt, vai jūsu attiecības var saukt par veselīgām un tevi nākotnē sagaida tikpat laimīgs scenārijs? Atbildi godīgi uz jautājumiem, kas raksturo veselīgas attiecības, un tu to jutīsi.

Vai tu ar viņu vari būt atklāta?

Visticamāk, jau simtiem reižu esi dzirdējusi, ka tieši atklātas sarunas stiprina attiecības. Izrādās, ka, slēpjot savas problēmas aiz mākslīgiem amerikāņu smaidiem vai mulsi klusējot, jūs paši sev radāt krietnu devu nevajadzīgu sarežģījumu. «Spēja runāt «par mums» ir vissvarīgākā veselīgu attiecību sastāvdaļa, jo, ja pāris neprot sarunāties par savām attiecībām, tad katram no partneriem uzkrājas savas interpretācijas par otru cilvēku un dažādām attiecību situācijām.

Bieži šīs domas par otru vai domās izdarītie secinājumi ir ļoti tālu no patiesības,» uzsver sertificēta praktizējoša sociopsiholoģe Ieva Kaminska. «Ja viens no jums uzdrošinātos runāt, nevis dusmās aizcirstu durvis un otrs spētu uzklausīt, tad aiztaupītos daudz ciešanu — gan tam, kura dēļ pārpratums radies, gan tam, kurš izdara pārsteidzīgus secinājumus, nenoskaidrojot apstākļus.”

Tomēr ievēro, ka arī atklātībai ir robežas. Viens no tabu tematiem, kuru nevajadzētu cilāt pa labi un pa kreisi, ir jūsu iepriekšējās attiecības. Psiholoģijas maģistre Kristīne Eglīte norāda, ka īpaši vīrieši nemīl runāt par to, kas ir atstāts pagātnē. «Ir jārunā par to, kas notiek šeit un tagad. Protams, var būt kādas pagātnes lietas, kas tev šobrīd nedod mieru, bet tad pievērs uzmanību tam, lai saruna nenoritētu pārmetumu veidā un tava atklātība vīrieti neaizvainotu,» saka Kristīne Eglīte. Ar aizvainotu cilvēku ir ļoti grūti runāt, jo tajā brīdī viņš vairāk domā par savu sāpi, nevis tevis teikto. Ja vēlies viņam ko teikt, pārliecinies, ka tas nav aizskaroši vai aizvainojoši. Vislietderīgākā ir konstruktīva kritika, pēc kuras tu pati piedāvā vairākus situācijas risinājumus.

Vai tev vēl ir sava pasaule?

Nenoliedzami, ziedošanās ir jēdziens, kas piestāv mīlestībai. Bet, pakļaujot savus draugus un intereses vienam vienīgajam un gaidot no viņa to pašu, tu riskē zaudēt gan vienu, gan otru. Kāpēc gan tev jālaiž garām Krisa Rī koncerts tādēļ vien, ka tavam draugam viņa mūzika šķiet pārlieku salkana?

«Attiecības nenozīmē to, ka divi cilvēki kļūst par vienu. Jūs esat nolēmuši būt kopā, nevis saplūst viens otrā. Ja cilvēki saplūst viens otrā, tad tu zaudē savu identitāti un tev vairs nav skaidrs, kas īsti esi,» skaidro Kristīne Eglīte.
Savukārt atšķirīgas pieredzes ļauj jums abiem augt un attīstīties, līdz ar to attīstās arī jūsu attiecības. Dodiet viens otram brīvību, kas patiesībā stiprina jūsu savienību. Un tas, ka neizjūti pārlieku lielu greizsirdību, ka tavs mīļotais prot pavadīt laiku jautri arī bez tevis, norāda uz to, ka jūties droša attiecībās un vēlies, lai viņš ir laimīgs. «Ja partneri viens otru ciena, tad ciena arī otra intereses un hobijus — vai nu ļaujot otram ar to nodarboties, vai pievienojoties un iegūstot kopīgas intereses, kas tikai stiprina pāra attiecības. Tieši līdzvērtīgās un veselīgās attiecībās arī draugu loks parasti kļūst kopējs,» uzsver Ieva Kaminska.

Vai tu ar viņu vari būt tāda, kāda esi patiesībā? 

Protams, kad tikko iepazināties, tu no sirds centies uz viņu atstāt vislabāko iespaidu. Taču tad, kad attiecībās jūtaties droši un pārliecināti, vairs nešķiet tik svarīgi otram izrādīt vien savas lieliskākās īpašības, un tu pavisam nemanāmi viņam atklāj, ka esi visai iedomīga sieviete. Taču, ja jūsu starpā valda veselīgas attiecības, tad pat tavā iedomībā viņš saskatīs ko pievilcīgu. Jūs vienkārši esat pietiekami patstāvīgi un tāpēc nerimstoši interesanti viens otram.

Citiem vārdiem sakot, jūsu savienība ir tik cieša, ka tu neslēpies zem maskas un arī savu vīrieti pieņem tādu, kāds viņš ir — ar viņa jaukajām un ne tik jaukajām rakstura iezīmēm. Atklājot savas vājības, tu stiprini jūsu attiecības, jo dari sevi viegli ievainojamu. Tas liecina par uzticību. Un tavs vīrietis savu uzticību parāda, pieņemot tevi tieši tādu, kāda esi. Tas ir sākums bezierunu mīlestībai. «Jūs labi pazīstat viens otru, tomēr tas nav kā ar izlasītu grāmatu, jo saglabājas pārsteiguma jeb neparedzamības iespēja. Tā uztur interesi. Cilvēks — personība vienmēr ir citiem interesants. Par tādu ir vērts cīnīties, ir vērts nezaudēt spēju būt uzmanīgam pret otru,» uzsver Ieva Kaminska.

(Rīt tepat varēsi atbildēt vēl uz trīs jautājumiem par šo tematu.)

http://www.cosmopolitan.lv/

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu