Vai tu esi laimīga?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vija Vāvere

Varbūt jūs abi apkārtējiem šķietat laimīgs un saskanīgs pāris, tomēr tev šajā savienībā kaut kā ļoti pietrūkst. Uzdod sev šos jautājumus un noskaidro, kas tieši tev neļauj jūsu attiecības saukt par ideālām.

Vai tev kopā ar viņu ir jautri?

Vai spēj iedomāties, kāda izskatītos tava dzīve tad, ja jūsu attiecības sastāvētu vien no filozofiskām sarunām «par mums» un ikdienišķiem jautājumiem par to, ko ēdīsiet vakariņās?! Atzīsti — visai garlaicīga un nogurdinoša. Pat speciālisti iesaka neieslīgt mūžīgā attiecību kārtošanā un rūpēties par izklaidi.

«Tas, ka jums kopā ir jautri un jūs mēdzat savā starpā jokot, liecina par to, ka jūtaties brīvi. Un nekas cits tik ļoti nenorāda uz līdzīgiem domu gājieniem, kopēju pasaules uztveri un vērtībām kā tas, ka saprotat viens otra humoru. Tā ir sfēra, kur partneriem ir jābūt uz viena viļņa,» atklāj Kristīne Eglīte.

Tas nenozīmē, ka, lai pilnībā izbaudītu to, ko sniedz partnerattiecības, tev jātiekas ar kādu no Lielās brīnumzemes humoršova varoņiem. Tomēr jums būs krietni vieglāk pārvarēt gan sīkas, gan milzu problēmas, ja protat kopīgi pajokot. Piemēram, Signe (26) ar vīru ir vienojusies, ka dusmu brīžos viens otru uz nebēdu var saukt tikai mājdzīvnieku vārdos. «Tas varbūt izklausās bērnišķīgi, bet nespēja tik saspringtā brīdī vārdu arhīvā atrast neko vairāk par vistu, cūku un govi mūs agri vai vēlu noved līdz smiekliem. Un, ja otrs iemaujas vai ierukšķas, tad zinām, ka konflikts ir beidzies.»

Vai tu vēlies lauzt un lauz rutīnu seksā?

Jūs jau pāris mēnešus vairs neuzstādāt mīlēšanās biežuma rekordus? Neviens pāris ilglaicīgi nevar izturēt mežonīgu non-stop seksu, kāds visbiežāk tiek piedzīvots attiecību sākumā. Ir pilnīgi loģiski, ja ar laiku jūsu seksuālajā dzīvē iestājas zināma rutīna — tu zini, ko vakarā sagaidīsi no viņa, un viņš arī no tevis neprasa neko vairāk par to, ko ir pieradis saņemt. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka pati bauda bieži ir atkarīga no partnera pazīšanas un prasmes, nevis adrenalīnu rosinošas svešinieka klātbūtnes, tāpēc ir vērts nodoties izpētīto nianšu slīpēšanai.

Ilze (28) stāsta, ka pirmos astoņus mēnešus viņai ar draugu Robertu nekad nebija gana. «Es gribēju pavadīt ar viņu kopā katru brīvu brīdi. Un ne jau nu godīgās sarunās… Taču vienu brīdi aptvēru, ka vairs nedrebu zem viņa glāstiem un varu nemīlēties pat nedēļu. Drīz vien Roberts atklāja, ka ilgojas pēc mūsu attiecību pirmajiem mēnešiem, kad bijām kā sadeguši viens pēc otra. Pirmajā mirklī jutos aizvainota, bet tad apjēdzu, ka man pietrūkst tieši tā paša un patiesībā priecājos, ka viņš par to uzdrošinājās runāt. Izlēmu spert soli viņam pretim un izstāstīju par lietām, kuras gultā vienmēr esmu gribējusi izmēģināt. Tas nebija viegli, bet ir tā vērts.»

Arī Kristīne Eglīte uzsver, ka pie seksuālajām attiecībām, tāpat kā emocionālajām, ir jāstrādā. «Ir jāmeklē jaunas lietas, kas patiktu abiem. Lasi grāmatas. Rodi jaunas ierosmes intīmpreču veikalos. Viens no veselīgu partnerattiecību rādītājiem ir spēja meklēt palīdzību tad, kad sajūti, ka tā ir nepieciešama. Tas norāda, ka esi pietiekami stipra un pieaugusi un neesi gatava tik vienkārši padoties,» saka psiholoģijas maģistre. 

Vai viņš tevi atbalsta?

Tas jau atkal var izklausīties pēc visapbružātākās klišejas, bet patiesi tuvs pāris viens otru mēdz celt debesīs un pat reizēm ziedo savus panākumus otra izaugsmes labā. Ieva Kaminska norāda, ka attiecības vienmēr ir kompromiss.

«Reizēm ir jāprot savs viedoklis aizstāvēt, reizēm partnerim ir jāpiekāpjas. Ja vienmēr viss notiek tikai pēc tava prāta, tās nevar nosaukt par līdzvērtīgām attiecībām. Jo vairāk jūs viens otru cienāt, jo vairāk esat gatavi viens otram nākt pretim,» saka sociopsiholoģe.

Arī Jūlija (30) novērtē sava drauga pūliņus viņas izaugsmes labā. «Pēc dabas neesmu riskētāja, un man patīk iet pa iestaigātām takām, taču Rihards man liek sevi izaicināt. Ja nebūtu viņa, es nebūtu darbā lūgusi algas paaugstinājumu un mobilā telefona rēķina apmaksu. Ja nebūtu viņa, es šogad nebūtu piedalījusies slēpošanas sacensībās ap Alauksta ezeru. Man patīk tas, ka viņš rūpējas par mani un iedrošina darīt lietas, kuras pirmajā brīdī šķiet ārkārtīgi grūtas vai pat neiespējamas. Rihards ir teicis, ka zina, ka es spēju vēl daudz vairāk.»

Ideālā gadījumā jūs viens otram vēlat to labāko, jo esat nešķirama un kolosāla komanda — divi pieauguši un nobrieduši cilvēki, kas apzinās savu vērtību, savas vēlmes un vajadzības, bet viens otru uztverat kā līdzīgu. Tu respektē sava vīrieša zināšanas un prasmes, un viņš — tavējās. Neviens no jums nav pārāks par otru. Neviens nevelta savu dzīvi otram. Negaidāt no otra pazemību, paklausību vai aprūpi. Jūs abi vienkārši gūstat prieku no otra esamības.

http://www.cosmopolitan.lv/

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu