Kā atvadīties no matiņiem uz mūžu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Modernākā nevēlamo matiņu likvidēšanas metode – fotoepilācija – ir pieejama arī Latvijā.

«Fotoepilācija ir jaunākā, nesāpīgākā un efektīvākā matiņu likvidēšanas metode. Pēc tās veikšanas apmatojums vairs neataug,» pastāstīja medicīnas salona «Ultrameds – K» kosmētiķe Aija Zirdziņa.

Fotoepilācijas procedūras laikā problemātiskās ķermeņa zonas «nofotografē» ar zibspuldzei līdzīgu ierīci, kuras spēcīgā gaismas uzplaiksnījuma temperatūra sasniedz 70 grādus. Topošajām māmiņām fotoepilāciju nedrīkst veikt, īpaši dzemdei tuvu esošajās ķermeņa zonās – karstā gaisma var kaitēt mazulim. Gaismas enerģija caur matiņiem aizkļūst līdz saknītei un sadedzina to. Pirms procedūras uz ādas uzklāj gēlu, lai novērstu ādas apdegumu. Gaismas uzplaiksnīšanas brīdī cilvēks uz ādas izjūt karstumu, taču āda nekļūst sarkana un neiekaist. «Pēc matiņu likvidēšanas ar vaksācijas vai epilēšanas metodi mājas apstākļos var rasties iekaisums, kas redzams kā sarkani punkti. Veicot matiņu likvidēšanu ar fotoepilāciju, šādas problēmas nerodas,» teic kosmētiķe.

«Pirmās fotoepilācijas procedūras laikā likvidējam tikai daļu no visām ādā esošajām matu saknītēm,» skaidro kosmētiķe. «Pēc mēneša klientam uz procedūru jāierodas atkal, lai likvidētu tos jaunos matiņus, kuri iepriekšējā reizē atradās snaudošajā fāzē. Cilvēkam uz procedūrām jānāk tik ilgi, kamēr visi matiņi ir iznīcināti.»

Labākie un ātrākie fotoepilācijas rezultāti būs cilvēkiem ar gaišu ādu un tumšiem matiem. Līdzīgi kā saules starus, arī epilatora izdalīto gaismu vislabāk absorbē tumšas krāsas mati, gaišā āda tad paliek gandrīz neskarta. Tumšākas ādas krāsas cilvēkiem ievērojamu daļu epilatora izdalītās enerģijas absorbēs āda. Visgrūtāk fotoepilāciju esot veikt cilvēkiem ar gaišiem matiņiem un brūnu ādu. Lielākā daļa karstuma neiekļūs vis matiņa folikulā, bet gan tumšajā ādā. Tāpēc kosmētiķe A. Zirdziņa iesaka pirms fotoepilācijas nesauļoties.

Fotoepilācija notiek atbilstoši katra klienta ādas tipam – tumšas ādas krāsas cilvēkiem epilācija nebūs tik intensīva, bet gaišās ādas īpašniekiem ar katru reizi tiek izvēlēta aizvien spēcīgāka programma. Kosmētiķe iesaka pirms fotoepilācijas apmatojumu noīsināt līdz 2 – 4 milimetrus garam «ezītim», jo nesaliekušies mati veiksmīgāk novada starus līdz folikulam.

Personām ar bagātīgu apmatojumu tā likvidēšanas process būs ilgāks nekā tiem, kam matiņu ir maz. Jebkurā gadījumā ar sešiem kabineta apmeklējumiem jeb pusgadu ir jārēķinās katram. «Pēc katras procedūras klientam divu nedēļu laikā ir jāveic vaksācija, lai izrautu iznīcinātos matus un saskatītu nākamos epilējamos. Kamēr izlien jaunie matiņi, paiet aptuveni mēnesis,» paskaidro kosmētiķe.

Sievietes kosmētiķei visbiežāk lūdz pilnībā likvidēt apmatojumu no bikini un intīmajām zonām, virslūpas, zoda un padusēm, bet vīrieši – no muguras, krūtīm un rokām.

Speciālista viedoklis - Ieteicams sakopt

Uz jautājumu, vai pilnīga apmatojuma likvidēšana intīmajā zonā nevar nodarīt kādu ļaunumu sievietes veselībai, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule atbildēja: «Nē, nevar. Intīmās zonas matiņi nav līdzvērtīgi skropstām un deguna matiņiem, kuri veic organismu aizsargājošu funkciju. Mūsdienu apstākļos, kad valkājam dzimumorgānus pasargājošās apakšbikses, intīmie matiņi vairs nav vajadzīgi. Tie drīzāk ir traucējoši un nehigiēniski, sevišķi mēnešreižu laikā. Man kā ginekoloģei ir ērtāk strādāt, ja sievietei ir sakopts intīmais apmatojums.»

Ārste ir pārliecināta: fotoepilācija ir mūsdienīga un par citiem apmatojuma likvidēšanas paņēmieniem draudzīgāka metode. «Pēc skūšanas matiņi ataug biezāki, cietāki, kairina maigo intīmās zonas ādu, rodas apsārtums. Pēc vaksācijas un epilācijas matiņi nereti ieaug ādā, kur var rasties iekaisums un sastrutojums. Dažreiz šādos gadījumos nepieciešama pat ķirurga palīdzība,» uzsver ginekoloģe.

Pieredze - skatīsimies pēc pieciem gadiem

Gundega Štrausa bijusi uz trim fotoepilācijas procedūrām padusēm, uzacīm un bikini zonai, jo šī procedūra ir nesāpīga un pēc tās atšķirībā no vaksācijas un skūšanas matiņi neieaug ādā. «Nezinu, vai matiņi pēc epilācijas neataugs, kā stāsta. Pēc pieciem gadiem redzēsim, vai tā ir taisnība.»

Fotoepilācija viņai veikta arī kājām, taču procedūra ilga pusotru stundu, tāpēc Gundega to vairs nevēlas atkārtot. Fotoepilācijas lēnais temps ir viens no metodes mīnusiem, uzskata Gundega. «Vēl viens fotoepilācijas mīnuss ir fakts, ka pēc pirmajām procedūrām nevar paredzēt nepieciešamo procedūru skaitu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu