Deputāti tērēs par diviem miljoniem vairāk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Paredzams, ka nākamā gada Saeimas budžets būs par vairāk nekā diviem miljoniem lielāks nekā šogad.

Šajā gadā Saeima valstij izmaksā 12,8 miljonus latu, bet nākamgad parlamenta tēriņi būs vairāk nekā 15 miljoni latu.

Šāda tendence — parlamenta budžeta pieaugums par aptuveni diviem miljoniem latu — atkārtojas jau vairākus gadus pēc kārtas. Nākamgad gan nav plānoti nekādi dārgi remonti parlamenta īpašumos, taču tēriņi jāpalielina tādēļ, ka atkal tiks paaugstinātas parlamentāriešu un arī Saeimas darbinieku algas, sacīja gan Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis, gan arī Saimnieciskās komisijas vadītājs Vilnis Edvīns Bresis.

Abas amatpersonas norādīja, ka deputātu algas pieaugs saskaņā ar likumu — Saeimas Kārtības rulli —, kurš paredz parlamentāriešu atalgojuma piesaisti sabiedriskā sektorā strādājošo vidējai algai. Divreiz gadā statistiķi ziņo par to, kādas ir vidējās algas izmaiņas. Tā kā tā parasti pieaug, palielināts tiek arī parlamentāriešu atalgojums. Vai deputāti nevarētu šo likumu mainīt, lai sniegtu savu artavu inflācijas apkarošanā? «Khe, khe, kurš tad šo likumu mainīs!» iesmējās V. Bresis.

Patlaban deputātu amat­alga ir 1120 lati, taču parlamentārieši saņem arī piemaksas par dažādu amatu ieņemšanu, kā arī par dalību komisiju sēdēs. Tāpat tiek izmaksātas dažādu veidu kompensācijas.

Paredzēts arī, ka nākamgad tiks palielinātas Saeimas darbinieku algas. V. Bresis stāstīja, ka Saeimas speciālistu algas sasniedz tikai 70 procentus no tā, ko viņi varētu saņemt darba tirgū. Tāpēc parlamentā esot bieža kadru mainība, kas esot jānovērš. «Mums vajag labus speciālistus, lai tauta atkal neteiktu, ka Saeima slikti strādā,» sacīja V. Bresis. Bet vai tauta nedusmosies par aizvien lielākiem tēriņiem?

«Mūsu budžets ir tikai 0,3 procenti no valsts kopbudžeta. Citās zemēs parlaments no valsts kases prasa pat vienu procentu,» atbildēja V. Bresis.

Saimnieciskā komisija meklējusi veidus, kā samazināt Saeimas budžetu, kas sākotnēji bija plānots pat 16 miljonu latu liels. Nolemts atteikties no vairākiem remontiem, piemēram, Saeimas Jūrmalas ēkas rekonstrukcijas un vairāku kāpņu telpu remontēšanas. Tāpat nolemts nepirkt jaunas iekārtas parlamenta ēdnīcas virtuvei.

«Saeimas infrastruktūra netiks atjaunota,» sūkstījās I. Emsis.

Komisija gribēja, lai Saeima taupības nolūkos samazinātu arī komandējumu tēriņus. Tiem bija pieprasīti 450 000 latu, par 55 000 latu vairāk nekā šogad. Taču komisija ierosināja šim priekam nākamgad tērēt tikai 300 000 latu.

Saeimas Eiropas lietu, kā arī Ārlietu komisija par šādu plānu sašuta. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, pildot komisijas locekļu uzdevumu, pat atrakstīja vēstuli Saeimas prezidijam. V. Paegle rakstīja: «Vairākums Eiropas lietu komisijas deputātu bažījas, ka budžeta samazinājums komandējumu vajadzībām var negatīvi ietekmēt kā starpparlamentu kontaktus, tā Saeimas starptautisko tēlu un atpazīstamību kopumā.»

Prezidijs nolēma komandējumu izdevumus atstāt šā gada līmenī. Tātad arī nākamgad parlamentāriešu ārvalstu braucieniem tiks tērēti gandrīz 400 000 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu