Vilkābele — sirds zālīte

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad strauji, bet izcili skaisti un bagātīgi ziedēja ābeles un līdz ar tām noziedēja dažas vilkābeļu sugas — gan tā, kas rudenī dos lielu sarkanu, gan melnu ogu ražu. Nākamnedēļ ziedēs sīkogu vilkābele, kas ir diezgan izplatīta apstādījumos pie lauku mājām, tad arī vāksim ziedus kopā ar lapiņām, kas ir ziedu ķekara tuvumā. Tikai jāuzmanās no dzelkšņiem! Ziedus un lapiņas ieteicams uzreiz sasmalcināt un strauji žāvēt 40–50ºC temperatūrā, lai iznīcinātu ābolu tinēja un citu taurenīšu sadētās oliņas, citādi pēc 2–3 nedēļām savāktajā tējā sāksies rosība, un tad darbs būs pagalam — jāmet viss laukā.

Ārstniecībā izmanto ziedus, lapas un augļus no visu vilkābeļu sugām, pat dekoratīvo, bet no vienirbuļa vilk­ābeles (Crataegus monogyna), kurai ir melni augļi, izmanto tikai lapas un ziedus.

Vilkābele ir sirds zālīte. Tās preparāti uzlabo asinsriti visā organismā, bet, kur plūst asintiņš, tur ir dzīvība. Vilkābeli lieto sirds išēmiskās slimības gadījumā, paaugstināta asinsspiediena, bezmiega un nervozitātes mazināšanai. Klīniski un eksperimentāli ir pierādīts, ka vilkābeles preparāti paplašina sirds un citus asinsvadus, palēnina sirds ritmu, pastiprina sirds spēku. Ārsta praksē ir pierādījies, ka vilkābeles preparāti labi sader ar sirds glikozīdiem, ko lieto sirds mazspējas ārstēšanai. Vilkābeles preparāti ir ļoti ieteicami, ja ir miokarda infarkts, dažādi sirdsdarbības ritma un impulsu vadīšanas traucējumi. Vilkābeles droga satur apmēram 20 aktīvas vielas, kuru darbības mehānisms pilnībā nav skaidrs, taču tas netraucē vilkābeles preparātus droši izmantot. Saprātīgās devās (ne visu pudelīti uzreiz) tie neizraisa nekādas blakusparādības un tiem nav toksiskas iedarbības.

Labākie — svaigi ziedi un auglīši

Gadījums no prakses — kāds pacients, vīrietis labākajos gados, pēc infarkta gadiem ilgi ārstējās sirdsdarbības ritma traucējumu dēļ, saņēma ļoti daudz medikamentu, kas deva īslaicīgu uzlabošanos, toties pamazām sabojāja kuņģi un aknas. Bija septembra vidus un ābolu laiks, kad mēs tikāmies. Ieteicu dienā apēst vismaz puskilogramu vilkābeles augļu, kamēr tie svaigi, kā arī savākt un sakaltēt ziemai. Iedevu sirds veselības tēju, kuras sastāvā ir 1/3 vilkābeles ziedu, un liku lietot visu kompleksā mēnešiem ilgi. Liels bija šā kunga pārsteigums, kad pēc nedēļas sirdsdarbības ritms normalizējās un tāds arī palika. Tagad viņš cītīgi katru pavasari vāc vilkābeles ziedus, bet rudenī — auglīšus un, izņemot aspirīnu, nekādus citus medikamentus nelieto.

Sirds slimību ārstēšanai ņem 3 ēdamkarotes smalcinātu ziediņu ar lapām, aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, ļauj ievilkties 2 stundas, nokāš, lieto pa 1/2 glāzei 3 reizes dienā. Var pagatavot tinktūru no svaigiem ziediem. Ņem 50 g ziedu, aplej ar 500 ml degvīna, ļauj 7 dienas ievilkties. Lieto pa 20 pilieniem uz ēdamkaroti ūdens 3 reizes dienā pirms ēšanas. Šis līdzeklis arī noder, ja ir nervozitāte, bezmiegs, fizisks un garīgs nogurums. Aptiekā var nopirkt vilkābeles tinktūru un ekstraktu, tie ir labi preparāti, taču svaigu, nežāvētu ziedu ekstrakts ir efektīvākais.

Smaržīgais sausserdis — angīnas ārstēšanai

Pie daudzām mājām krāšņi uzziedējis smaržīgais sausserdis (Lonicera caprifolium). Līdzīgi kā liāna tas vijas ap balstu un var sasniegt 5 metru augstumu, zied balti rozā ziediem, kas sakārtoti pušķīšos un reibinoši smaržo. Tautas medicīnā izmanto ziediņus, tos izžāvē un lieto saaukstēšanās slimību gadījumā temperatūras mazināšanai, kā arī kakla skalošanai, ja ir angīna. Sausserža ziedu tēja palīdz arī urīnpūšļa iekaisuma mazināšanai.

Ņem 1 ēdamkaroti žāvētu ziedu, aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 30 minūtes. Lieto pa 1 ēdamkarotei 4 reizes dienā. Šo pašu tējas uzlējumu lieto kakla skalošanai, ja ir angīna. Labi palīdz pat hroniskas angīnas gadījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu