Gardu ievārījumu vāra tikai no mīkstiem, negataviem, no koka norautiem valriekstiem.
Valriekstu ievārījuma gatavošana prasa daudz pūļu, taču rezultāts ir tā vērts. Uz 100 g piena gatavības valriekstu jāņem 1 kg cukura, 1 litrs ūdens, pāris šķipsniņas kanēļa, nepieciešama arī citronskābe vai citronu sula, kardamons, vaniļa pēc garšas.
Vāc piena gatavības valriekstus aptuveni 2,5 cm diametrā.
Pārbauda ar zobu bakstāmo – ja to var izdurt riekstam cauri, tos var vākt ievārījumam, ja ne, riekstam jau izveidojusies cieta čaula, un tas ievārījumam neder.
Riekstiem noņem zaļo miziņu, līdz tie ir balti. Jālieto cimdi, citādi jods nokrāsos ādu. Attīrītos riekstus sadursta. Ja vēlaties, lai ievārījums būtu gaišs, sagatavojiet bļodu ar ūdenī atšķaidītu citronu sulu vai citronskābi, un attīrītos valriekstus nekavējoties iegremdējiet šajā šķīdumā. Riekstus vāra 10 minūtes, pēc tam ieliek aukstā ūdenī un labi atdzesē. Ja vēlaties, lai ievārījums būtu tumši brūns, tas nav jādara.
Sagatavo cukura sīrupu, pievieno riekstus un vāra 40 minūtes. Pēc garšas var pievienot pāris šķipsniņas kanēļa un vārīt vēl 10–20 minūtes. Salej sterilās burkās un aizvāko.