Aigara Grāvera jaunā zvaigzne Rudīte Būmane

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Dziedātājas Rudītes Būmanes mūzikas karjeras spilgtākais iznāciens ir Marijas loma rokoperā «Izredzētais». Lai gan medijos izskanējusi informācija, ka Rudītei pēc šīs lomas piedāvāts kļūt par Dailes teātra aktrisi, dziedātāja atspēko šīs runas, norādot, ka sirdij tomēr tuvāka dziedāšana.

Marija ir Rudītes pirmā lielā loma uz lielās skatuves. Viņa pārliecinoši to izdzied, viegli un skaņi vīterojot uz skatuves. «Tik plašai publikai dziedu pirmo reizi,» viņa teic.

Lai gan Rudīte aktīvi dzied un muzicē jau kopš bērnu dienām, informācija par viņu ir diezgan skopa. Dziedātāja dzimusi Madonā, bet šajā pilsētā nav dzīvojusi nevienu dienu. Bērnību pavadījusi Sidgundā un kopš 11 gadu vecuma kļuvusi par rīdzinieci. «Manā pasē dzimšanas vieta ierakstīta — Madona, tagad, kad braucu garām šai vietai, aizdomājos, ka esmu šeit dzimusi,» tā par savu dzimto vietu stāsta Rudīte, kura pabeigusi Rīgas 6. vidusskolas mūzikas novirziena klasi. «Pirms vairākiem gadiem, lai mācītos dziedāt, vajadzēja iestāties Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur varēja apgūt akadēmisko dziedāšanu, bet tas mani nesaistīja. Tāpēc, lai iegūtu augstskolas diplomu, ātri izdomāju, ka iešu mācīties jurisprudenci. Sev iestāstīju, ka man vajag šo specialitāti, bet 2. kursā sapratu, ka tas nav priekš manis. Taču iesāktais bija jāpabeidz, jo izglītība nekad netraucē,» viņa atzīst.

Puķu augumā

Rudīte sākusi dziedāt no trīs gadu vecuma. «Visu laiku esmu dziedājusi, un man tas šķiet tik dabiski. Spilgtā atmiņā palicis kāds notikums pie vecmāmiņas laukos. Biju iegājusi pļavā, un puķu galviņas sniedzās man līdz lūpām. Es iztēlojos, ka zieds ir mikrofons, un dziedāju puķēs. Cik toreiz man bija gadu? Nezinu... Spriežot pēc tā, ka puķes bija manā augumā, es nebiju liela,» viņa smejas. «Reizēm dziedu, vadot automašīnu. Reizēm apsēžos arī pie klavierēm un uzdziedu,» viņa turpina.

Kad mazā meitene vecākiem izteikusi vēlmi, ka grib dziedāt Sidgundas bērnu ansamblī, vecāki teikuši, ka nekas neizdosies, jo diviem nemuzikāliem cilvēkiem nevar būt muzikāls bērns. Tāpēc uz jauno ansambli Rudīti aizvedis brālis, un, kad vecāki atnākuši uz mēģinājumu, viņu mazā atvase jau dziedājusi solo. «Manā dzimtā nav izteikti muzikālu cilvēku. Tā ir Dieva dāvana,» viņa domā.

Rudītes vecāki sapratuši, ka meitai padodas dziedāšana, tāpēc mazo meiteni aizveduši uz Siguldas mūzikas skolu, kur Rudīte apguva vijoles spēli. Vienlaikus vecāki atklājuši Latvijas Televīzijas garīgās mūzikas ansambli un dziedošo meitu aizveduši uz Rīgu. «Tas gan bija traki. Vecāki mani no Sidgundas uz Rīgu vadāja ar automašīnu, bet reizēm gadījās, ka uz mēģinājumiem braucu arī ar vilcienu. Dziedāju arī Sidgundas garīgās mūzikas ansamblī «Mini Pops»,» atceras Rudīte. Tiesa, tā sanācis, ka apgūto vijoli viņa nav spēlējusi astoņus gadus.

Savulaik brālis Renārs muzicējis grupā «Zubski Rubin» un uzaicinājis māsu par solisti. Nākamais muzikālākais projekts, kurā Rudīte dziedājusi, ir grupa «Bardo Splash». Ar šo blici Rudīte koncertējusi dažādās Latvijas pilsētās, piedalījusies arī mūzikas festivālos.

Ģenerālmēģinājumā lampu drudzis

Marijas lomai rokoperas «Izredzētais» režisoram Valdim Liepiņam Rudīti ieteicis grupas «Jumprava» dalībnieks Aigars Grāvers, kurš savulaik bijis grupas «Bardo Splash» producents.

Rudīte neslēpj, ka rokoperas ģenerālmēģinājumā bija uztraukusies. «Man nevajadzēja tikai dziedāt, sevi bija jāparāda arī kā aktrisi. Atzīšos, ka pirmo reizi uz skatuves bija stress,» stāsta Rudīte un iestarpina, ka izrādes laikā ir neiespējami skatīties uz zālē sēdošajiem skatītājiem, tikai pēdējai dziesmai skanot, kad teju, teju vērsies priekškars, viņa pamana skatītājus. Rudītes atveidotā Marija gaida pasaulē nākam īpašu Dieva bērnu — Jēzu. «Konsultējos ar meitenēm, kuras ir gaidībās, kā viņas apskauj vēderu. Nebija grūtības izprast atbildīgo Marijas lomu, jo esmu lasījusi Bībeli un mans vectēvs bija mācītājs. Esmu augusi ticīgā ģimenē,» viņa stāsta par rokoperas tapšanu un piebilst, ka pati vēlētos kuplu ģimeni. «Es nezinu, vai to tā var saplānot, bet gribu daudz bērnu,» — tā Rudīte.

Nekļūs par aktrisi

Pēc rokoperas dziedātāja par savu sniegumu dzirdējusi dažādas atsauksmes, tiesa, par sevi Rudīte nav lasījusi daudz negatīvas kritikas. «Svarīgāks ir skatītāju, nevis profesionālu kritiķu vērtējums,» viņa saka. «Nē, par aktrisi nekļūšu,» viņa apgalvo. «Ja man piedāvās iesaistīties vēl kādā mūziklā vai rokoperā, labprāt pieņemšu piedāvājumu,» viņa prāto.

Pēc teātra sezonas Rudīte kaļ nākotnes plānus, tiesa, par to viņa pagaidām klusē, vien norāda, ka nav pareizi, ja tagad tos visiem izstāstīs un kādu iemeslu dēļ tas nepiepildās.

Labu omu jaunā dziedātāja rod, vadot auto, stūrētājas apliecība viņai uz rokas jau ir sešus gadus. Rudīte neslēpj, ka reizēm ļaujas arī ātram braucienam. «Gadās, ka uz ceļa mani apstādina policija. Šādi tādi pārkāpumi bijuši — par auto novietošanu neatļautā vietā,» viņa neliekuļojot atklāj patiesību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu