Baltkrievu piesārņojums Latvijai ar ekoloģisko katastrofu nedraud (13)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Baltkrievijā izplūdusī dīzeļdegviela šķērsojusi Latvijas robežu, un jau vakar no agra rīta Daugavā pie Krāslavas piesārņojumu varēja novērot aptuveni 20 kilometru garā joslā. Ap pulksten 21 no kaimiņzemes plūstošā piesārņojuma parādīšanās bija gaidāma pie Daugavpils. Lai gan vides speciālistiem neizdevās uzstādīt piesārņojumu absorbējošās bonas, panikai nav iemesla – Latviju sasniegušais naftas produktu daudzums vērtējams kā neliels.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka sestdien no rīta Baltkrievijā notikušā naftasvada avārijas rezultātā ūdeņos ieplūda ap simt tonnu dīzeļdegvielas, un pastāvēja pamatotas bažas, ka ap 70 tonnu naftas produktu pa Daugavu varētu sasniegt Latviju. Taču vakar izrādījās, ka pesimistiskās prognozes ir krietni pārspīlētas: šobrīd vides speciālisti kopējo piesārņojuma apjomu jau lēš mazāku par tonnu, tomēr to precīzi būs iespējams noteikt tikai pēc naftas savākšanas. "Daugavā pie Krāslavas bija novērojams piesārņojums 20 kilometru garumā. Piesārņojums ir ļoti nevienmērīgs, un dīzeļdegvielas kārtiņa ir ārkārtīgi plāna," Neatkarīgo informēja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektors Vilis Avotiņš. Viņš domā, ka zivīm plānā naftas produktu kārtiņa būtisku kaitējumu nenodarīs, bet, kā piesārņojums ietekmēs ūdensputnus, esot grūti prognozēt, jo krastā mītošajiem putniem sastapšanās ar dīzeļdegvielu var būt letāla. Sabiedrības veselības aģentūra secinājusi, ka piesārņojums sabiedrības veselībai reālus draudus nerada, tomēr iedzīvotāji tiek aicināti Daugavas ūdeni nelietot saimnieciskajā darbībā un nedzirdīt ar to mājdzīvniekus.

Kaut arī sākotnēji tika plānots naftas produktu savākšanas darbus veikt jau pie Krāslavas, speciālisti tomēr nolēma bonas Daugavā uzstādīt pie Daugavpils, kur ir mazāka straume. Taču arī vakar straume lika sevi manīt. "Ir pārrauta viena no kāpurķēdēm, un tiek darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk atkal varētu nostiprināt bonas," tā V. Avotiņš.

Līdz pusastoņiem vakarā problēma vēl nebija atrisināta, jo brāzmainais vējš apgrūtināja nostiept salaboto trosi. "Neskatoties uz visiem šķēršļiem un fizisko pārpūli, visi vīri cenšas, cik spēj. Piesārņojums šobrīd ir nedaudz apstājies un mums vēl ir laiks paspēt ievilkt bonas," neilgi pirms astoņiem vakarā teica Krāslavas Reģionālās vides pārvaldes direktors Pāvels Kacars. Līdz tumsai bonu nostiprināšanu tā arī neizdevās veikt, taču V. Avotiņš mierināja – ja arī gadījumā piesārņojumu neizdosies savākt pie Daugavpils, līdz jūrai tas nenonāks, jo ceļā ir Pļaviņu hidroelektrostacija, kur mierīgākos ūdeņos dīzeļdegvielas kārtiņu būs iespējams norobežot.

Pēc Baltkrievijas aģentūras BelTA ziņām, dīzeļdegvielas noplūde notikusi no Uņečas–Ventspils naftasvada Vitebskas apgabala Bešenkovičkas rajonā. Naftasvada atzars pieder Krievijas uzņēmumam Jugozapadtransņefteprodukt. Avārijas vietā tika piesārņota teritorija aptuveni

1,2 hektāru platībā, bet daļa degvielas nokļuva Daugavas pietekā – Ullas upē. Baltkrievi aktivizējuši lielus spēkus piesārņojuma savākšanai: avārijas likvidācijā iesaistījušies 180 cilvēku un 68 tehnikas vienības.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu