Mīlējies droši! Kontracepcijas rokasgrāmata

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Tu jau zini, ka absolūti ideālas kontracepcijas metodes nepastāv. Tomēr ar mūsu kontracepcijas ceļveža palīdzību tu varēsi noskaidrot, kura metode tev ir pieņemamākā, drošākā un nekaitīgākā. Tikai, pirms sper galīgo soli, noteikti konsultējies ar savu ginekologu!

Prezervatīvs
Efektivitāte: 97–98%

Šī ir pasaulē vispopulārākā kontracepcijas metode. Prezervatīvus iesaka lietot jauniem cilvēkiem, kuriem ir neregulāras dzimumattiecības un kuri bieži maina partnerus.

Plusi

Tie nopērkami jebkurā laikā bez ārsta receptes, turklāt to tikpat labi vari izdarīt gan tu pati, gan arī tavs partneris. Atceries, ka prezervatīvs ir vienīgais kontracepcijas līdzeklis, kuru, pareizi lietojot, jūs abi varat izsargāties no seksuāli transmisīvajām slimībām (STS), kā arī no AIDS, un vienlaikus tam ir pretapaugļošanās efekts.

Mīnusi

Prezervatīva uzvilkšanai nepieciešams laiks, kaut arī ne ilgs, tāpēc mīlas rotaļas uz brīdi jāpārtrauc. Tāpat prezervatīvs reizēm var nošļukt no dzimumlocekļa, pārplīst, vai to vienkārši nepareizi uzvelk. Tāpēc jāatceras, ka, velkot prezervatīvu, vienmēr jāatstāj brīvs rezervuārs – prezervatīva spicais gals.

Blakusparādības

Mēdz būt gadījumi, kad prezervatīvu lietošana kādam no partneriem (reizēm arī abiem) var izraisīt alerģiju. Tās iemesls var būt prezervatīva ķīmiskais sastāvs. Tā kā prezervatīvi ir ļoti dažādi, nav uzreiz jāmet plinti krūmos un jāmeklē cits izsargāšanās līdzeklis, jo īpaši tad, ja šī metode jums šķiet vispiemērotākā.

Sieviešu diafragma
Efektivitāte: 97%

Šī savulaik ārzemēs populārā kontracepcijas metode līdz Latvijai joprojām tā arī nav nonākusi. Taču, ja esi ārzemēs, vari nopirkt un izmēģināt. Diafragmu ievada makstī pirms dzimumakta. Tā nosedz dzemdes kakliņu un neļauj spermatozoīdiem nonākt dzemdes dobumā.

Plusi

Šī ir kontracepcijas metode, kuras lietošanu vari regulēt tu pati neatkarīgi no sava vīrieša.

Mīnusi

Lai ievietotu diafragmu makstī, nepieciešams gan laiks, gan zināmas iemaņas. Pēc dzimumakta diafragma vismaz uz sešām stundām jāatstāj makstī, un tikai pēc tam to var izņemt un noskalot. Lai gan tiek apgalvots, ka šī ir samērā efektīva kontracepcijas metode, ginekologi skaidro, ka tās patiesā efektivitāte ir daudz zemāka.

Blakusparādības

Parasti nekādu blakusparādību šai metodei nav. Reizēm gan, ja sieviete ir īpaši jutīga, materiāls, no kā izgatavota diafragma, var izraisīt alerģiju.

Sieviešu prezervatīvi
Efektivitāte: 97%

Savulaik pasaulē šī tika uzskatīta par jaunu un revolucionāru izsargāšanās metodi. Tomēr neērtās lietošanas dēļ tā sieviešu vidū nav īpaši populāra. Latvijā šādi prezervatīvi joprojām nav nopērkami, taču tos var iegādāties ārzemēs.

Plusi

Šo kontracepcijas metodi vari kontrolēt un regulēt tu pati.

Mīnusi

Ja maksti izstieptu, varētu izmērīt, ka tā ir 60 kvadrātcentimetrus liela. Tāpēc arī sieviešu prezervatīvs ir visai dīvains veidojums – kā paliels maisiņš ar vienu slēgtu un vienu vaļēju galu. Lai to ieliktu makstī, tas it kā jāuzkabina uz ārējiem dzimumorgāniem – kaunuma lūpām. Tāpēc skats no malas varētu būt diezgan neestētisks. Turklāt dzimumakta laikā, lietojot sieviešu prezervatīvu, rodas visai neparasta skaņa – tāda kā žļurkstēšana. Turklāt nemitīgi jāseko, lai vīrietis dzimumlocekli makstī ievieto tieši tā, kā ielikts prezervatīvs, pretējā gadījumā tas var vienkārši nošļukt.

Blakusparādības

Ja esi īpaši alerģiska, tad pēc prezervatīva lietošanas var parādīties nieze vai izsitumi.

* * *

Rakstu pilnībā lasi jūnija «Cosmopolitan»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu