Vai vīrieši var būt mūsu draugi?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Bērnībā tantes allaž skandināja, ka meitenes nedraudzējas ar puikām. Tad kāpēc mēs tomēr turpinām to pārbaudīt un uzdot sev jautājumu: vai sieviete un vīrietis var būt tikai draugi?

Es spilgti atceros laiku, kad, šķiet, divpadsmit gadu vecumā pēkšņi laukos vairs negāju ekspedīcijās uz mežu kopā ar puišiem un kautrējos no Rīgas pagalma draugu skatieniem. Ja arī viņiem izdevās mani dabūt ārā no istabas, tad katrā puiša darbībā meklēju liecību tam, vai viņam patīku vai ne. Un pati no tā visa mulsu vēl vairāk, jo iepriekš kaut kādas patikšanas un nepatikšanas manu prātu nebija nodarbinājušas. Šķiet, tieši tad sarunas ar klasesbiedrenēm man kļuva nozīmīgākas par draudzību ar bērnības čomiem.

Tam sekoja pirmie randiņi un romantiskās attiecības, un tā nu pie nākamā sirdsdrauga puiša es tiku tikai aptuveni divdesmit gadu vecumā. Kopš tā laika man ir bijuši trīs sirdsdraugi vīrieši. Beigās gan izrādījās, ka no viena es vēlējos kaut ko vairāk, otrs atkal klusībā tādas pašas cerības loloja pret mani, savukārt ar trešo mūs vienoja abpusēja dauzīšanās. Iespējams, tieši tādēļ šīm draudzībām nav bijis ilgs mūžs. Protams, arī šodien, ja satiekamies, mūsu sarunas mēdz būt atklātākas un dziļākas nekā ar citiem, taču mēs mierīgi varam dzīvot viens bez otra. Vai maz vēl ir iespējams draudzēties ar vīrieti?

Jāiztur seksuālā spriedze

Ir kāds ļoti neapstrīdams arguments, kāpēc vairums cilvēku uz manis uzdoto jautājumu atbildētu noliedzoši. Tā ir mūsu seksualitāte. Psihologi un psihoterapeiti apgalvo, ka sievietei faktiski ir gandrīz neiespējami būt tuvos draugos ar vīrieti un neinteresēties par to, kāds varētu būt sekss ar viņu.

Tieši tāpat viņam ir ar tevi. Vienmēr pastāv iespēja, ka pat šķietami «nevainīgā» draudzībā iejauksies seksuālā pievilcība. Un tas var notikt ar vienu vienīgu apskāvienu, kad it kā draudzīgo žestu nomaina vīrieša un sievietes dabiskais pievilkšanās spēks. Arī pētījumi pierāda, ka, uzturot draudzību ar pretējo dzimumu, liela daļa sieviešu cīnās ar seksuālo jūtu spiedienu, bet vairumam vīriešu seksuālā pievilcība ir tas apstāklis, kas viņus rosinājis sākt draudzību ar sievieti cerībā, ka šīs attiecības reiz kļūs daudz dziļākas.

Draudzība ar bijušo – iespējama

Bieži vien, pārvarot pirmos seksuālos impulsus un iekāri un laika gaitā stiprinot draudzības saites, var atskārst, ka sākt savstarpēji romantiskas un seksuālas attiecības nemaz nebūtu iespējams, jo esošajā draudzībā pastāv pilnīgi citas vērtības, līdz ar to tā ir arī ilglaicīgas draudzības garantija. Kādā ASV veiktā pētījumā 67% studentu atzina, ka viņiem ir bijušas seksuālas attiecības ar draugu, taču 56% aptaujāto tomēr vēlējās saglabāt draudzību, nepārvēršot tās par romantiskām attiecībām. Arī kāda mana paziņa vientulības periodā sākto romānu ar savu sirdsdraugu pārtrauca jau pēc pusotra mēneša. Viņiem vienkārši nesapasēja kā pārim, taču abi bija gana nobrieduši, lai spētu notikušo atstāt pagātnei un turpinātu draudzību. Sirdsdraudzība gan tā vairs neesot.

Prakse rāda, ka arī pēc ilgākām romantiskām attiecībām ir iespējama draudzība, taču tad draugiem ir jāspēj vienoties par iepriekšējo attiecību maiņu un uzturēt draudzību, nepārkāpjot robežas un ievērojot atturību. Speciālisti uzskata, ka vīriešiem to varētu būt vieglāk pieņemt, jo viņi no iepriekšējām attiecībām pamazām attālinās, kamēr sievietes nereti tās vēlas uzturēt tikpat aktīvi kā iepriekš. Taču tas nenozīmējot, ka vīrieši ir mazāk emocionāli vai jūtīgi.

Kad sirdsdraugs iemīlas

Pat ja esi tikusi skaidrībā, ka ar vīrieti tiešām vēlies tikai platonisku draudzību, tad, lai izbaudītu draudzību ar viņu, vēl ir jānoturas pretim sabiedrības spiedienam. Ko tur liegties, mums ir grūti pieņemt vīrieša un sievietes attiecības bez seksuālā zemteksta, tāpēc sirdsdraugiem bieži ir jāsaskaras ar apkārtējo skepsi, bikstīšanu, smīniem un jautājumiem no sērijas «vai jūs tiešām esat tikai draugi?!» Un kur nu vēl, ja kādam no jums ir mīļotais cilvēks! Pat visracionālākais cilvēks kļūst greizsirdīgs, ja viņa otrajai pusītei kāds tuvinās.

* * * 

Rakstu pilnībā lasi jūnija «Cosmopolitan»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu