Birks: Hamaņa muiža nomniekam būs jāatjauno par saviem līdzekļiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ugunsgrēkā cietusī Hamaņa muiža tās nomniekam SIA «Mono» būs jāatjauno par saviem līdzekļiem. To šodien žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Jānis Birks.

«Personiski es uzskatu, ka muiža ir jāatjauno nomniekam. Ceru, ka viņš to bija apdrošinājis,» sacīja Birks.

Rīgas mērs arī norādīja, ka pagājušajā gadā izvirzītā ideja par līguma laušanu ar Hamaņa muižas nomnieku nevarējusi realizēties, jo pašvaldībai līgumā noteikto ekonomisko saistību dēļ tas nav bijis izdevīgi. «Ceru, ka šis būs pēdējais bēdīgais gadījums Rīgā, kad cieš vēstures piemineklis,» sacīja Birks. «Ja atklāsies, ka tā ir ļaunprātīga dedzināšana, tad ceru, ka ļaundari noķers un viņa vārds tiks publiskots».

Otrdien, 7.augustā, Rīgas Domes Koalīcijas padome rīkos izbraukuma sēdi uz Hamaņa muižu, lai apspriestu problēmas turpmākās risināšanas iespējas.

Svētdien Rīgā, Slokas ielā 41 jeb Hamaņa muižā, izcēlās ugunsgrēks. Uguns liesmas Hamaņu muižas ēkā plosījās aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā. Ēkai iebrucis jumts un stipri degušas sienas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) eksperti ir izvirzījuši versiju, ka brīvdienās nodegusī Hamaņa muiža ir aizdedzināta ļaunprātīgi. Šādu versiju ugunsdzēsēji izvirzījuši, jo ēka sākusi degt no jumta. Precīzus ugunsgrēka iemeslus noskaidros ekspertīzē, kuru veiks uzsāktā kriminālprocesa ietvaros.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) pieprasīs Hamaņa muižas atjaunošanu, sacīja VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris. Pašlaik inspekcijā notiek negadījuma izvērtēšana. «Noteikti ēku apsekos būvinženieri un citi speciālisti, kā arī tiks noteikts kultūrvēsturiskais zaudējums,» norādīja Asaris.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka zemesgabalu Slokas ielā 41 Īpašuma departaments 1999.gadā uz 25 gadiem iznomāja SIA «Mono» ar nosacījumu, ka nomniekam ir pienākums veikt kapitālo remontu un restaurāciju atbilstoši projektiem, kas saskaņoti ar attiecīgajām institūcijām, un segt atbilstošos izdevumus, kā arī uz sava rēķina veikt īpašuma kārtējo remontu, lai nepasliktinātu tehnisko stāvokli.

Šā gada janvārī Rīgas Domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja secināja, ka Hamaņa muižas ēka Rīgā, Slokas un Kuldīgas ielas krustojumā, netiek pienācīgi uzturēta, un nenotiek arī nomnieka - «Mono» - solītie ēkas renovācijas darbi, tādēļ to būtu nepieciešams paturēt pašvaldības īpašumā.

«Mono» iepriekš tika izteikusi vēlēšanos ēkas teritorijā uzcelt četras dzīvojamās mājas. Pērnā gada decembrī Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti «Mono» priekšlikumu noraidīja.

«Mono» valdes priekšsēdētājs un lielākais īpašnieks ir Mihails Uļmans - viņam pieder 46,9% uzņēmuma kapitāldaļu. Aleksandram Plotkinam un Mihailam Šulikam katram pieder 23,4% kapitāldaļu. Savukārt valdes loceklim Biominam Kajemam pieder 6,1% «Mono» kapitāldaļu.

SIA «Mono» dibināta 1991.gadā.

Uzņēmums nodarbojas ar mazumtirdzniecību, vairumtirdzniecību, autotransporta pakalpojumiem, reklāmu, mārketingu, kā arī starpniecību, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas «Lursoft» informācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu