Ar sievām un geišām neguļ

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Ko Japānā nozīmē labs vīrs? Tas ir vīrietis ar augstiem un stabiliem ienākumiem. Ko nozīmē laba sieva? Tā, kas labi gatavo ēst, rūpējas par māju un ļauj vīram iet uz prieka namiem un skatīties porno, kad vien viņš vēlas.

Nebija viegli izvēlēties, ar ko izpušķot šo stāstu. Ar haiku rīkoties es neuzdrošinos, fragmenti no filmas «Geišas atmiņas» arī nepadodas pārstāstam, rozā ķiršu ziedus žurnāla lapās neiebārstīsi un zīdu neieslidināsi. Tomēr es paliku pie zīda. Lai gan... Alesandro Bariko suģestējošā grāmata «Zīds» nav citējama — tā visa ir viens vienīgs citāts. Tomēr riskēju.

«... Vienīgais acīm saskatāmais varas apliecinājums bija sieviete, kas nekustīgi gulēja līdzās Hara Kejam, ielikusi galvu viņam klēpī, aizvērtām acīm, rokas paslēpusi zem plata, sarkana tērpa, kas kā liesmas paloja pār pelnu krāsas pīteni. Hara Kejs lēni slidināja pirkstus cauri sievietes matiem — šķita, viņš glāsta kāda reta, aizmiguša dzīvnieka kažoku.
...
Pēkšņi, pat nepakustējusies, meitene atvēra acis. ... Ervē Žonkūrs nemitējās runāt, tomēr neapzināti pievērsa skatienu viņas acīm.
...
Ervē Žonkūrs, cik dabīgi vien spēdams, novērsa skatienu un turpināja savu stāstu, neļaudams balsij nodrebēt. Viņš aprāvās tikai tad, kad skatiens aizklīda līdz tējas tasei, kas bija nolikta viņam iepretī uz grīdas. Viņš ar vienu roku satvēra tasi, pielika pie lūpām un lēnām padzērās. Tad atsāka runāt, nolikdams tasi pie zemes.
...
Meitene nedaudz pacēla galvu. Pirmo reizi nolaida skatienu no Ervē Žonkūra un pievērsās tasei. Lēnām viņa pagrieza tasi, līdz viņas lūpas atrada tieši to vietu, no kuras bija dzēris viņš. Pievērusi acis, viņa izdzēra malku tējas. Attālināja tasi no lūpām. Lēnām aizslidināja to atpakaļ uz pīteņa. Paslēpa roku tērpa krokās. Atkal noguldīja galvu Hara Kejam klēpī. Cieši lūkodamās Ervē Žonkūram acīs.
...
Ervē Žonkūrs nolaida skatienu. Tepat iepretī stāvēja viņa tējas tase. Viņš to satvēra un lēnām grieza apkārt, uzmanīgi pētīdams krāsaino apmali. Atradis meklēto, viņš piekļāva tasi pie lūpām un izdzēra tukšu.»

Šī fascinējoši ēteriskā pirmās tuvošanās epizode norisinās Japānā, un jāatzīst — neko smalkāku neesmu lasījusi nekad. Labi, tas notiek gadsimtā, kad nebija telefonu, automašīnu un daudz kā cita, kas uzdzen tempu ne vien biznesā un politikā, bet arī attiecībās. Labi, šodien viss varbūt arī notiktu savādāk. Bet es kā lasītāja esmu pārņemta no tā, kā vienā epizodē, kurā it kā nenotiek nekas, tajā pašā laikā notiek viss: te apvienojas augstākā geišas māksla, nevainīgākā un vienlaikus iedarbīgākā erotika un stingrākais tabu.

Gribas taču noskaidrot, kas no visa šā skaistuma patiešām vibrē starp vīrieti un sievieti Japānā? 

Iemesli, lai precētos ir dažādi. Mums, rietumniekiem, klasiskajā variantā tā ir mīlestība. Cilvēki sola viens otru mīlēt mūžīgi, pat ja tas bieži izrādās tikai sapnis. Pie mums laulības parasti tiek slēgtas kārtības labad — kā apliecinājums tādai mīlestībai, kuras dēļ cilvēks gatavs pat sakārtot dokumentus. Un, ja mūžīgā mīlestība izgaist, pāris itin viegli izšķiras, izņemot gadījumus, kad ir mazi bērni un vecāki mēģina viņus pasargāt no psiholoģiskām traumām. Bet, ja mēs, rietumnieki, vēlamies bērnus, tāpēc vien nav nepieciešams precēties.

Japāņiem iemesls, lai precētos,
ir tieši bērni. Dzimuši mīlestībā vai bez mīlestības — tas ir mazsvarīgi. Pat mūsdienās daudzas laulības ir... latviski pat nav tāda vārda: sarunātas? darījums? savestas? saplānotas? plānveida? (jāpāniskais nosaukums «Miai»). Vārdu sakot — bez mīlestības, un vairums japāņu uzskata, ka šāda veida laulības ir labākas par mīlestības laulībām, jo «Miai» laulības praktiski nekad neizjūk, bet laulību mērķis ir radīt un audzināt bērnus.

Tāpēc jāprecas. Turklāt sievietēm laulības ir iemesls pamest darbu un kļūt par mājsaimniecēm. Japāņu vīriešiem nav iebildumu, ja sieviete strādā, bet visbiežāk viņi lūdz sievām palikt mājās un ir gatavi uzņemties apmaksāt visus viņas izdevumus, pat ja paša ienākumi nav īpaši lieli.

(Rīt būs vēl.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu