Attiecību smalkumi uzlecošās saules zemē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Kad japāņu sieviete sasniedz precību vecumu, kas ir ap 25 gadiem, vecāki sagatavo par viņu informatīvo paketi (tādu kā portfolio) ar diviem fotouzņēmumiem, vienā potenciālā līgava redzama kimono, otrā — rietumnieciskā izskatā. Tāpat šajā portfolio var atrast visu informāciju par viņas izglītību, interesēm, hobijiem.

Tad vecāki draugu un paziņu vidū veic aptauju, vai kāds nezina vīrieti, kas būtu piemērots meitai. Ja tas neizdodas pietiekami ātri, tiek piemeklēts cilvēks, kas darbojas kā starpnieks. Tas tad atrāda portfolio potenciālo vīru vecākiem. Arī precēties gatavi vīrieši sagatavo par sevi informatīvo paketi ar foto. Ja abas puses ir ieinteresētas, tiek noorganizēta satikšanās.

Tas parasti notiek
greznā restorānā vai viesnīcā. Tur klāt ir arī savedējs kopā ar pārstāvjiem no abām ģimenēm. Ja jaunais pāris ir ieinteresēts viens par otru, viņi sāk tikties. Pēc tam labākajā gadījumā seko kāzas, bet ne vienmēr. Nav nekas neparasts, ja sieviete šādi tiekas desmit un vairāk reižu, kamēr izvēlas vīrieti, kuru apprec.

Izvēloties savedēju pakalpojumus, ir gan priekšrocības, gan mīnusi. Šāds veids ir labs cilvēkiem, kas ir ļoti aizņemti vai kautrīgi, lai paši meklētus sev partnerus. Tad šo darbiņu kāds padara tavā vietā. Mīnuss ir tāds, ka sievietes, kuras šādi vēlas atrast vīru, ir ļoti, ļoti izvēlīgas. Gandrīz simt procentos gadījumu vēlamais kandidāts izrādās nereāls sapņu tēls.

Lai arī «Miai» laulības
dominēja pagātnē, vēl tikai pirms pusgadsimta puse laulību bija tieši šādas. Pagājušā gadsimta 60. gados, kas sakrīt ar seksuālo revolūciju daudzviet pasaulē, šajā jomā arī Japānā notika lūzums, un mūsdienās vairs tikai desmit procentu japāņu precas nevis aiz mīlestības, bet ar piemeklētiem partneriem. Tas gan nenozīmē, ka šā vai tā radīto ģimeņu tradīcijas ar ko īpašu atšķirtos.

Kas ir mainījies?
Kāpēc sarunāto laulību kļūst arvien mazāk? Sociologi to skaidro ar to, ka kopš pagājušā gadsimta 80. gadu vidus Japānā plaukstošā sieviešu ekonomiskā neatkarība ir rosinājusi viņas pamest mājas un veidot karjeru lielās pilsētās. Šādā vidē viņas ir drošākas, pārliecinātākas un uzdrošinās pašas doties partneru meklējumos. Arī vecāki neiejaucas. Pat ja sieviete tā arī neapprecas — nav liela bēda. Tāpat kā pie mums, arī Japānā vēl pirms 20—30 gadiem būt vientuļai vai šķirtai bija apkaunojoši, tagad tas vairs nevienu neuztrauc.

(Rīt būs vēl.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu