Kā precas japāņi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Kāzas Japānā vienmēr ir luksusa notikums. Tās sāk plānot gadu iepriekš. Visbiežāk tās svin viesnīcā ar 50–200 viesiem, bet daudz pāru kāzas ieplāno Havaju salās, Austrālijā un citās eksotiskās zemēs.

Mūsdienās līgavas kāzu dienā dod priekšroku rietumnieciskajai baltajai kleitai, nevis kimono. Izzūd arī citas tradicionālās kāzu paražas, kā, piemēram, apmainīties ar dāvanām starp ģimenēm. Toties uzaicinātajiem viesiem ir jāmaksā dalības maksa, kas ir ap 300 dolāru jeb 30 000 jenu «no sejas». Ir dzirdēti daudzi iebilstam pret šo ieražu, jo aktīvākajos kāzu mēnešos nereti iekrīt pat trīs kāzas, un vienam cilvēkam tas izmaksā 90 000 jenu.

Jūnija līgavas
Japānā ir ļoti populāras — pavasaris un rudens viesnīcām ir topa laiks (laikam jau jūnijs Japānā skaitās pavasara mēnesis). Kāzu diena tiek noteikta pēc senā japāņu kalendāra. Tādas dienas kā Taian (lielā atpūtas diena) un Tomobiki (tiešā tulkojumā — diena, kad izvēlas draugu) ir labākās dienas, kad svinēt kāzas. Lai sarīkotu kāzas Taian, kas ir jūnijā, nepieciešams rezervēt svinību vietu gadu iepriekš. Par atvieglojumu jaunajiem pāriem, kāzu apģērbu ir iespējams iznomāt visās viesnīcās un citās svinību vietās.

Kāzu ceremonija
tiek veidota saskaņā ar līgavas un līgavaiņa ticību. Lielākā daļa japāņu gan ir nereliģiozi, taču, tāpat kā nereliģiozie pie mums, arī tur daudzi laulājas baznīcā. Lai cik dīvaini būtu, viesnīcas pat ierīko baznīcas un altārus, lai tikai piesaistītu klientus. Tādējādi daudzi jauni cilvēki — ir vai nav kristieši — laulājas neīstās baznīcās ar neīstu priesteri.

Liels notikums kāzās ir kūkas griešana. Lai tas viss būtu vēl pompozāk un greznāk, lielās kāzu kūkas nereti ir imitācijas — taisītas no plastikas, jo vēl pirms gadiem desmit pompozas kāzu ceremonijas Japānā ļoti bija modē. Jaunie pāri vizinājās gondolā, kam apkārt bija mākslīgā ledus dūmi. Skaisti, bet falši. Mūsdienās atkal modē ir vienkāršākas kāzu ceremonijas, jo jaunlaulātie izvēlas ieguldīt vairāk naudas mājokļa iekārtošanā vai kāzu ceļojumā, nevis kāzu ceremonijā.

Par laulībām Japānā runā
nemitīgi, un tās runas viņiem ir šausmīgi svarīgas. Cilvēks, kurš trīs gadus nodzīvojis Japānā, teic, ka par to runā pilnīgi visur — līdz riebumam. Neiespējami skatīties televīziju, lai kāda no programmām nerādītu raidījumus par kāzām un laulībām. Vietējās slavenības ļoti labprāt izsaka savu viedokli par šiem jautājumiem.

Ja nu tomēr notiek laulības šķiršana un bērnu sadale, 95 procentos gadījumu ekskluzīvas tiesības uz bērniem ir sievietēm. Pie kā pēc laulības šķiršanas dzīvos bērns? — japāņiem šāds jautājums parasti nemaz nerodas, jo skaidrs, ka bērns paliks pie mātes. Loģiski — tā kā tēvi ierodas mājās vēlu «pēc darba» un reti ņem dalību bērnu izglītošanā, bērni tikpat reti paliek dzīvot pie tēviem.

(Rīt būs vēl.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu