Dārgais miegs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kur var konsultēties par miega problēmām? Vai nepieciešams ārsta nosūtījums un veselības apdrošināšanas polise?

Bezmiegu un miegainību veicina dažādi iemesli, tostarp slimības un nepareiza miega higiēna — aplami gulēšanas paradumi. Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Miega laboratorijas vadītājs Juris Svaža uzsver, ka ne vienmēr šo problēmu novēršanai nepieciešama specifiska ārstēšana, taču cēloņus var izvērtēt tikai konsultācijā.

Viens no biežākajiem iemesliem, kad nepieciešama speciāla ārstēšana, ir obstruktīvas miega apnojas sindroms jeb krākšana. Vienlaikus iespējams, ka cilvēks naktī nemierīgi guļ vai miegā periodiski apstājas elpošana.

Lai noteiktu, kas ar cilvēku notiek naktī, miega laboratorijā izmanto polisomnogrāfijas metodi. Pacients vienu nakti pavada speciāli aprīkotā telpā, viņam pieslēdz impulsu uztvērējus, kas miegā fiksē svarīgākos dzīvības rādītājus un miega fāzes. Pēc tam ierakstu (elpošanas biežumu, tās apstāšanās epizodes, skābekļa koncentrāciju asinīs un pat to, uz kuriem sāniem gulēts) uz datora ekrāna analīzē, nosakot iespējamos miega traucējumu cēloņus.

Izmeklējumu veikšanai nav nepieciešams ārsta nosūtījums, un ārstēšanas izmaksas ir apmēram 100 latu. Ir apdrošināšanas kompānijas, kas pilnīgi vai daļēji sedz šos izdevumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu