/nginx/o/2018/07/15/9405532t1hba03.jpg)
Ķīselis ir gards veids, kā iemānīt augļus un ogas tiem, kas tos atsakās ēst svaigus.
Ķīseli kādā ēdienreizē var piedāvāt mazulim vai skolēnam pēc skolas vai visai ģimenei deserta vietā. Tas var būt šķidrs vai biezs. To var lietot kā saldu mērci pie putukrējuma, buberta, krēma vai cita deserta vai vienkārši ēst ar pienu.
Šobrīd vislabāk izmantot rudens veltes un gatavot ķīseli no āboliem, brūklenēm, dzērvenēm, bumbieriem, plūmēm, burkāniem vai ķirbjiem, bet ziemā no žāvētiem vai saldētiem augļiem un ogām.
Ķīseli var pagatavot arī no ziemai sagatavotajām sulām, ievārījumiem,
želejām vai augļu un ogu biezeņiem. Gards ir kakao vai piena ķīselis.
Neatņemama ķīseļa sastāvdaļa ir kartupeļu ciete, tā neietekmē ēdiena garšu, bet nodrošina konsistenci. Variējot ar tās daudzumu, var gatavot šķidrāku vai biezāku ķīseli.
Ķīselim noderēs citrona vai apelsīna miziņa, kanēlis, vaniļas pāksts vai vanilīna cukurs.
Veselīgs ķīselis satur tikai nedaudz cukura, bet pats svarīgākais ir ēst svaigus augļus un ogas.
***
Burkānu ķīselis (1 porcija)
Vajadzēs: 100 g burkānu, 200 g ūdens, 30 – 40 g cukura, 15 g kartupeļu cietes, ogu sulu.
Kā pagatavot: ūdeni uzvāra, pieliek uz smalkas rīves sarīvētus notīrītus burkānus un vāra, kamēr tie mīksti. Pievieno cukuru, dzērveņu vai jāņogu sulu un ar ūdeni sajauktu kartupeļu cieti, uzvāra. Ķīselis iznāks saldskābs. Pasniedz ar pienu.
Ķirbju ķīselis (1 porcija)
Vajadzēs: 80 g ķirbja mīkstuma, 25 g sviesta, 100 g piena, 25 g cukura, 10 g kartupeļu cietes, vanilīnu.
Kā pagatavot: ķirbi sarīvē un izkausētā sviestā uz lēnas uguns sautē mīkstu. Tad izberž caur sietu, pielej uzkarsētu pienu, pieliek cukuru un vanilīnu, uzvāra, pievieno ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Atdzesē un pasniedz ar dzērveņu mērci.
Piena ķīselis (1 porcija)
Vajadzēs: 200 g piena, 30 g cukura, 10 g riekstu, 15 g kartupeļu cietes, 0,03 g vanilīna.
Kā pagatavot: verdošam pienam pievieno cukuru, sasmalcinātus un uz sausas pannas apgrauzdētus riekstus (vai mandeles), vanilīnu, pienā atšķaidītu kartupeļu cieti un uz lēnas uguns uzvāra, maisot ar koka karoti. Gatavo ķīseli lej dziļajos deserta šķīvjos, pārkaisa ar sakapātiem riekstiem un cukuru un atdzesētu pārlej ar dzērveņu mērci.