Audzēja veidošanās. Kāpēc tik ātri...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Vai sešu mēnešu laikā regulārā ārstu uzraudzībā var izaugt ļaundabīgs audzējs 5x7 cm? Pie mūsu tehnoloģijām un analīzēm! Kur griezties pēc palīdzības, kur rast atbildi?

Audzēju šūnas cilvēka organismā veidojas nepārtraukti, taču organisms pats spēj tikt ar tām galā. Tiklīdz kaut kādu iemeslu dēļ tas šīs šūnas neatpazīst, tās netraucēti aug un vairojas. Var paiet vairāki gadi, kamēr no vienas šūnas izveidojas diagnosticējams audzējs. Piemēram, krūts audzējam tie var būt 10, 15 vai pat 20 gadi, skaidro Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe profesore Dace Baltiņa.

Ja audzējs jau ir izveidojies, tā strauju augšanu var provocēt dažādi ārējie apstākļi: traumas, sasitumi, smagi psihoemocionāli pārdzīvojumi (traģēdijas ģimenē), slimības, kas grauj imūno sistēmu.

Lasītājs nav norādījis, vai pirms pusgada audzējs jau bija diagnosticēts un vai toreiz bija aizdomas par vēzi. Ja regulāra kontrole ar citu diagnozi bija pie ģimenes ārsta, turklāt pacientam nebija sūdzību, kas liecina par audzēju, tad, visticamāk, nebija arī nepieciešamo izmeklējumu tā diagnosticēšanai. Diemžēl bez noteiktiem simptomiem vai sūdzībām ārsts to nespēj uzminēt. Pat tādas pazīmes kā nogurums un nespēks var liecināt par onkoloģisku slimību.

Tāpat zvanītājs nav norādījis, kāda ir audzēja lokalizācija. Ja 5x7 cm liels jaunveidojums ir uz ādas, cilvēks pats to var pamanīt laikus un par savām aizdomām informēt ārstu. Arī tad, ja audzējs ir iekšējos orgānos, iemesli, kādēļ to nekonstatēja pirms sešiem mēnešiem, var būt vairāki. Ja tas, piemēram, tagad atpazīts plaušu caurskates laikā, tad, iespējams, pirms pusgada rentgena uzņēmumā audzējs kaut kādu iemeslu dēļ nebija redzams vai onkologs ir nolēmis novērot tā attīstību. Tikpat iespējams, ka pirms sešiem mēnešiem un tagad izmantotas atšķirīgas izmeklēšanas metodes. Ir arī citas varbūtības, piemēram, pacients nav punktuāli pildījis ārsta norādījumus. Nezinot visus apstākļus, šo situāciju nav iespējams izvērtēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu