Emsis pēc tikšanās ar Kalvīti vēl nepauž skaidru atbildi par tālāko rīcību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) pirmdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP) vēl nepaziņoja lēmumu, vai viņš pametīs Saeimas spīkera amatu un noliks parlamenta deputāta mandātu.

Emsis žurnālistiem norādīja, ka viņš pašlaik konsultējas par savu iespējamo rīcību ar valdības un valsts vadītājiem un savas partijas pārstāvjiem. Saeimas priekšsēdētājs arī norādīja, ka līdz šim pret viņu prokuratūra nav inkriminējusi nekādas pretenzijas, tomēr Emsis savu pašreizējo situāciju salīdzināja ar kaķa un peles attiecībām. Pašlaik Emsis esot pele, un viņš gaida, kad «prokuratūra kā kaķis teiks savu vārdu».

Emsis vēlākais šonedēļ sagaida skaidrību šajā jautājumā, lai varētu pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību. «Ja man tiks izvirzīta kaut mazākā pretenzija, es noteikti reaģēšu,» sacīja Emsis, paužot cerību, ka prokuratūra nekavēsies ar skaidrības ieviešanu.

Emsis vēlreiz uzsvēra, ka traktora pirkšanai paredzētajai naudai, ko viņam pērn nozaga Ministru kabineta ēkā, nav nekāda sakara ar Ventspils mēra Aivara Lemberga stipendiātiem.

Savukārt Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) vēl pirms tikšanās ar Emsi norādīja, ka viņam nav informācijas ne no prokuratūras, ne citām institūcijām saistībā par aizdomu ēnu, kas krīt pār Emsi. Premjers norādīja, ka Emša lēmums ir viņa personīgs jautājums. Emsis iepriekš atzinis, ka šonedēļ varētu paziņot par Saeimas priekšsēdētāja amata atstāšanu un deputāta mandāta nolikšanu.

Emsis aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka pats lēmumu jau ir pieņēmis, taču par to vēl grib konsultēties ar koalīcijas partneriem. Jautājums par Saeimas spīkera tālāko rīcību tiks izskatīts arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdē.

Aģentūras LETA veiktā aptauja liecina, ka nevienam koalīcijas partnerim nebūtu iebildumu, ja Emša atkāpšanās gadījumā arī turpmāk Saeimas priekšsēdētāja amats atrastos ZZS pārziņā. Neoficiāla informācija liecina, ka uz amatu varētu pretendēt izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža (ZZS), kas varētu notikt tikai tad, ja valdībā notiks kādas pārmaiņas.

Kā pretendents tiek minēts arī ZZS ietilpstošās «Lavijai un Ventspilij» deputāts Gundars Daudze, kā arī neoficiāli ir izskanējis ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa vārds.

Emsis pagājušajā nedēļā, pēc liecību sniegšanas prokuratūrā, paziņoja, ka ir gatavs atstāt amatu, jo pār viņu mestā aizdomu ēna krīt pār visu valsti.

Vairākums Saeimā pārstāvēto partiju pauda atbalstu Emša gatavībai atstāt amatu un nolikt deputāta mandātu. Tomēr viņa pārstāvētās ZZS vadība uzskata, ka Emsim būtu jāturpina darbs.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka Emša turpmākajai rīcībai jābūt atbildīgai un valsts interesēm atbilstošai, jo notikušais met aizdomu ēnu uz Saeimas priekšsēdētāja reputāciju un prasa nopietnu izvērtējumu ZZS vadībā, koalīcijas padomē un Saeimā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu