Ikmēneša sindroms PMS

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā tikt galā ar premenstruālo sindromu? Vai ir kādas zāles?

Vairākums sieviešu ik mēnesi cieš no premenstruālā sindroma (PMS) simptomiem, un gandrīz tikpat daudzas nav informētas, kā pret to cīnīties.

PMS ir psiholoģisku un fizisku simptomu kopums, kas liek sevi manīt pēdējā nedēļā pirms menstruācijām. Tas saistīts ar hormonālām izmaiņām sievietes organismā.

Sindroma rašanos veicina nepilnvērtīgs uzturs ar paaugstinātu tauku, sāls un asu pārtikas produktu daudzumu, svarīgu taukskābju trūkums organismā, nepietiekamas fiziskās aktivitātes, stress, pārmērīga kafijas, melnās tējas un kokakolas lietošana, alkohols un smēķēšana. Tas veicina fiziskās pašsajūtas un emocionālās izmaiņas — biežu garastāvokļa maiņu, aizkaitināmību, nervu spriedzi un depresiju. Var būt paaugstināta uzbudināmība, svara pieaugums, slikta pašsajūta un galvassāpes cikla otrajā pusē, ādas patoloģijas, viegls krūšu dziedzeru jutīgums, diskomforta sajūta vēderā, nogurums un miega traucējumi. Tie apgrūtina ierasto dzīves ritmu.

Latvijā veiktā aptauja liecina, ka sievietēm trūkst informācijas par PMS novēršanu. Vissmagāk šis sindroms ietekmē 15–19 gadu vecas jaunietes. Vairākums sieviešu 30–39 gadu vecumā apgalvo, ka PMS pasliktina viņu darba spējas. Tādēļ sievietes reizēm mēdz izmantot šo iemeslu, lai nenāktu uz darbu. Farmācijas kompānijas «Nycomed» sabiedrisko attiecību konsultante Līva Balode piebilst, ka visbiežāk tā rīkojas 40–49 gadus vecas sievietes.

Daļa sieviešu šo problēmu cenšas novērst, lietojot dažādus pretsāpju medikamentus. Sāpes tiešām uz kādu laiku norimst, bet pārējie simptomi saglabājas. Palīdz vienīgi speciāli bezrecepšu medikamenti, kas samazina sindroma ietekmi uz veselību un pašsajūtu.

Ginekoloģe Dace Matule atzīst, ka pretsāpju medikamentu lietošana šajā situācijā nav pareiza, jo tā tiek slāpētas tikai sāpes, bet pārējie PMS simptomi turpina nopietni traucēt darbam, sabiedriskajai dzīvei un savstarpējām attiecībām. Ārste iesaka pārrunāt premenstruālā sindroma izraisītās problēmas ar ginekologu un izlemt, kā ar tām cīnīties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu