Govju mērdētājus var bargi sodīt (40)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policijai joprojām nav izdevies nopratināt Ugāles pagasta zemnieci, kuras saimniecībā šonedēļ tika atrastas astoņas badā nomērdētas govis. Policija saistībā ar nomocītajām govīm sākusi kriminālprocesu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuras rezultātā tie gājuši bojā vai sakropļoti, vai par dzīvnieku spīdzināšanu. Par šādu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem.

"Patlaban policija noskaidro vairākus jautājumus – cik ilgi govis mocītas, kāpēc tas darīts. No veterinārārstiem gaidām slēdzienu par govju nāves iemesliem. Jārisina jautājums par izdzīvojušo 10 govju izvietošanu. Vēl nevaram teikt, vai lopiņi tiks atstāti saimniecībā," informēja Ventspils policijas pārvaldes preses sekretāre Dzidra Šķute. Policijai joprojām nav izdevies sazināties ar zemnieku saimniecības Akmeņāres īpašnieci, kurai govis piederējušas. Likumsargi nopratinājuši saimniecības strādnieku. "Policija strādā ar vairākiem cilvēkiem, taču pagaidām sīkākas ziņas nevaram atklāt. Izmeklēšana ir tikai sākusies," piebilda Dz. Šķute. Govju saimniece līdz šim policijas redzeslokā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem nebija nonākusi.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka Ugāles pagastā kāda saimnieka nolaidības dēļ mirušas astoņas govis, kuras jau bija apgrauzuši suņi. Pārējie desmit dzīvie lopi ir kritiskā stāvoklī. Govis mirušas briesmīgās slāpēs no organisma atūdeņošanās, to tesmeņi bija pilnīgi sažuvuši. Par dzīvnieku spīdzināšanu Akmeņārēs Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) ziņoja kāds anonīms zvanītājs.

Arī tās desmit govis, kas brīnumainā kārtā pārdzīvoja spīdzināšanu Akmeņāru saimniecībā, drīzumā mirs – vakar tās aizvestas uz kautuvi. Pēc tam, kad aizvakar šokējošie fakti nāca gaismā, nolaidīgie saimnieki lopus pārdeva, un jau vakar tiem pakaļ atbraukusi smagā automašīna no Madonas. Policijai iebildumu nebija, jo saimnieku noziedzīgo rīcību jau konstatējuši veterinārie eksperti un pierādījumu ir vairāk nekā pietiekami. Mirušās govis vakar savāktas un aizvestas iznīcināšanai.

PVD Ventspils pārvaldes vadītājs Jānis Blauzde pieļāva, ka izdzīvojušās gotiņas vēl varēja izbarot, taču saimnieki lēmuši tās atdot nokaušanai. "Tas ir šoks – līdz šim mūsu rajonā nekas tāds nebija noticis. Pērn 14. novembrī šo saimniecību pārbaudījām, un tad viss bija kārtībā. Saimniece tobrīd pirka jaunus lopus. Kāpēc notika nelaime – nezinu," sacīja J. Blauzde.

Ugāles pagasta pašvaldība kompetences un iespēju robežās cenšas palīdzēt, lai risinātu situāciju pagasta saimniecībā Akmeņāres, aģentūrai LETA apliecināja pagasta padomes priekšsēdētāja Gunita Ansone. Līdz šim viņai neesot iznācis satikt un sarunāties ar saimniecības īpašnieci. Savukārt sarunā ar saimnieces līdzdzīvotāju G. Ansone sapratusi, ka viņš esot centies darīt, ko varējis, bet, "redzot, ka neko daudz nespējot, izmisumā nolaidis rokas".

Latvijas jaunāko laiku vēsturē skaļākais lopu mērdēšanas skandāls ir Bušmeistares lieta – 1999. gada vasarā par nežēlīgu izturēšanos pret zirgiem tika tiesāta Astrīda Bušmeistare. Aizkraukles rajona tiesa par šo nodarījumu apsūdzētajai A. Bušmeistarei piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu