Līdz nāvei izvārdzina govis (95)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sākts kriminālprocess par nežēlību pret dzīvniekiem. Ieraugot kūts uzlauztajās durvīs Ugāles iecirkņa inspektora stāvu, viena no vēl dzīvajām Akmeņāru saimniecības govīm sākusi raudāt. Astoņi lopi ir nobeigušies, pārējie desmit – kritiskā stāvoklī.

"Lopi sāka krist, un kauns bija prasīt palīdzību," – tā vakar Ugāles pagasta priekšsēdētājai Gunitai Ansonei taisnojās viens no notikušā vaininiekiem – 34 gadus vecs normālas miesasbūves vīrietis, kam nav pieticis saprāta tik vien izdarīt, kā padzirdīt lopus. Turklāt Akmeņāru saimniece atšķirībā no sava piedzīvotāja – vienkārša strādnieku cilvēka – ir diplomēta zootehniķe, kurai pilnīgi noteikti vajadzēja saprast, kādas mokas lopiņiem jāizcieš. Govis nobeigušās briesmīgās slāpēs no organisma atūdeņošanās, tesmeņi ir pilnīgi sažuvuši. Zem aukstajā laikā biezi saaugušās vilnas vārda tiešā nozīmē ir vien kauli un āda, tālab var noprast, ka barību dzīvnieki nebija redzējuši jau ilgu laiku.

Par dzīvnieku spīdzināšanu Akmeņārēs Pārtikas un veterinārajam dienestam paziņoja kāds anonīms zvanītājs. Divas dienas inspektori nesekmīgi centās sastapt kādu no saimniekiem, līdz beidzot aizvakar, pieaicinot policiju, nolēma uzlauzt kūts durvis. Dienesta Ventspils pārvaldes vadītājs Jānis Blauzde stāsta, ka aina, kas pavērās kūtī, bija asinis stindzinoša: "Kaut ko tādu es vienīgo reizi redzēju īsi pēc kara." Neizturams smārds cēlies gan no neizvākto mēslu kaudzēm, gan trūdēt sākušajiem dzīvnieku līķiem. Teliņu varētu būt nograuzuši suņi. Vēl dzīvie lopiņi, ieraugot cilvēkus, centušies slieties kājās, taču pietrūcis spēka. Policists Dzintars Indriksons stāsta, ka viena brūnaļa pat sākusi raudāt. Tikai pēc tam, kad govis padzērušās, tās, cilvēku balstītas, sākušas slieties kājās. Lai aprūpētu novārdzinātos lopiņus, pagasta padome operatīvi saorganizējusi vietējo bezdarbnieku brigādi, un jau pēc dažām stundām gotiņas alkatīgi ēdušas vietējā zemnieka Alda Aumaļa sagādāto sienu. Kas ar dzīvniekiem notiks tālāk, nav skaidrs. Pagasta priekšsēdētājai G. Ansonei saimnieks pavēstījis, ka jau rīt lopiem kāds braukšot pakaļ – domājams pircējs – un Akmeņāru saimniecība tikšot slēgta. Taču iebildumi varētu rasties policijai, jo par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem ir sākts kriminālprocess. Gan beigtās, gan arī izdzīvojušās govis šai lietā uzskatāmas par lietiskajiem pierādījumiem, kas savus mocītājus var aizvest līdz pat apsūdzēto solam un augstākās bardzības gadījumā – arī četriem gadiem ieslodzījumā. Pagaidām nevienai no atbildīgajām institūcijām nav izdevies sazināties ar saimniecības īpašnieci un lopu saimnieci. Vēl piektdien viņa redzēta pie ģimenes ārsta Ugālē sūdzamies par klepu un paaugstinātu temperatūru, bet tagad vairs nav atrodama. Piedzīvotājs apgalvo, ka viņai Rīgā veikta kaut kāda operācija. Taču, kā atzīst J. Blauzde, pat šāds fakts nevarētu kalpot par attaisnojumu līdzšinējai nežēlībai pret dzīvniekiem. Pašvaldības redzeslokā ne ar kādām negācijām Akmeņāres līdz šim neesot nonākušas. Cilvēki dzīvojuši savrup, taču alkoholu nav lietojuši. Pagasta vadītāja atzīst, ka notikušo ir grūti saprast. Dīvainākais, ka vēl rudenī veterinārie inspektori apsekoja Akmeņāres, jo saimniecība vēlējās pieteikties Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai, lai iegādātos piena iekārtas un paplašinātos. Toreiz viss bijis kārtībā.

Komentāri (95)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu