ASV tiesa lemj, vai šimpanzes atzīstamas par «personām» (29)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Ņujorkas štata apelācijas tiesa trešdien sāka uzklausīt argumentus lietā par vairāku nebrīvē turētu šimpanžu atzīšanu par «personām», kurām pienākas tiesības uz dzīvi brīvībā.

Dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija «The Nonhuman Rights Project» jau vairākās tiesu instancēs vērsusies ar prasību pārvietot četras Ņujorkā nebrīvē mītošās šimpanzes uz rezervātu, kur tās savu atlikušo dzīvi aizvadītu dabīgai videi pietuvinātos apstākļos.

Kā uzskata dzīvnieku tiesību aizstāvji, gan likums, gan zinātne, gan vēsture ir pierādījusi, ka šimpanzēm piemīt tādas personu raksturojošas īpašības kā pašapziņa un empātija un ka tām tādējādi piemīt arī tiesības uz brīvību.

«Ir svarīgi uzsvērt, ka mēs necenšamies piešķirt šimpanzēm cilvēktiesības,» savā tīmekļa vietnē norāda organizācija. «Mēs aizstāvam šimpanžu tiesības šimpanzēm, sākot ar fundamentālām juridiskām tiesībām uz fizisku brīvību.»

Pagājušajā gadā zemākā tiesu instance šo prasību noraidīja. Trešdien Olbani augstākā tiesa skatīja pirmo apelāciju, kas iesniegta kādas par Tomiju dēvētas šimpanzes vārdā.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji norāda, ka Tomijs nebrīvē tiekot turēts vientulībā, ieslodzīts mazā un mitrā cementa krātiņā, tumsā un temperatūrā, kas par 40 grādiem zemāka nekā viņa dzimtajā zemē Āfrikā.

«Viņam nav iespēju darīt to, kas šimpanzēm ir dabiski. Viņš nevar būvēt ligzdu, socializēties ar citiem saviem ciltsbrāļiem vai meklēt barību,» teikts prasībā.

Pērn Tomija īpašnieks Patriks Laverijs vietējai avīzei «Times Union» pauda viedokli, ka Tomijam patīk būt vienam, bet izklaidēm viņam esot kabeļtelevīzija un mūzikas atskaņotājs.

Lai arī Laverijs atteicies no tiesībām aizstāvēt savu viedokli tiesā, galīgais lēmums tiks pieņemts pēc četrām līdz sešām nedēļām.

Lietā tiks izskatītas arī apelācijas, kas iesniegtas triju citu šimpanžu vārdā. «The Nonhuman Rights Project» līdztekus Tomijam uzņēmusies tiesā aizstāvēt kādā privātmājā mītošo kurlo šimpanžu mātīti Kiko, kā arī tēviņus Herkulesu un Leo, kuri pieder izpētes centram Longailendā un tiek izmantoti eksperimentos.

Organizācija uzskata, ka Kiko dzirdi zaudējusi, ciešot no vardarbības filmas «Tarzāns» uzņemšanas laikā.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu