KNAB pārkāpumu būtība saistīta ar materiālo vērtību «norakstīšanu»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Politiķu klusēšanu par KNAB atklāto finanšu pārkāpumu būtību, kas bija par pamatu Alekseja Loskutova atstādināšanai, piektdien pārtrauca Valsts prezidents Valdis Zatlers, atklājot, ka birojā veiktajā revīzijā konstatēta prakse norakstīt tūkstošiem latu vērtus materiālos līdzekļus tūlīt pēc to iegādes. «Materiālās vērtības vairāku tūkstošu latu vērtībā tajā pašā dienā, kad iegādātas, tiek norakstītas,» intervijā Latvijas Radio piektdien atklāja V. Zatlers.

Valsts prezidenta teikto Neatkarīgajai apstiprina arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), kurš ir to nedaudzo valsts amatpersonu vidū, kam bijušas tiesības iepazīties ar slepeno informāciju par KNAB operatīvo darbību finansējuma izlietojumu. Kāds anonīms avots apgalvoja, ka neizprotamā kārtā blakus pamatlīdzekļu ailītei KNAB operatīvo līdzekļu uzskaitē esot apaļa nulle. Savukārt Dz. Jaundžeikars skaidroja, ka Ģenerālprokuratūras uzdevums esot noskaidrot, vai norakstītās materiālās vērtības, kuras iepirktas operatīvo darbību veikšanai, «reāli dabā eksistē», un līdz tam nevarot prognozēt, vai blakus disciplinārpārkāpumiem tiks konstatēti arī kriminālsodāmi.

Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētā KNAB piekoptā materiālo vērtību norakstīšanas prakse radot iespēju krāpniecisku darbību veikšanai, iepriekš publiski neizskanējušu formulējumu no VK revīzijas atzinuma atstāsta Dz. Jaundžeikars.

Šobrīd izmeklēšanu A. Loskutova lietā turpina divas komisijas – viena saistībā ar premjerministra Aigara Kalvīša (TP) 24. septembrī ierosināto disciplinārlietu, kā arī ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītā komisija, kurai jādod atzinums par A. Loskutova atbilstību amatam.

Paralēli Ģenerālprokuratūra turpina izmeklēt, vai A. Loskutova darbībā nav kriminālpārkāpumu, un kontekstā ar piektdien publiskotajām detaļām noprotams, ka prokuratūras uzdevums varētu būt izmeklēt, vai nav notikusi KNAB iepirkto un tūlīt norakstīto materiālo vērtību piesavināšanās.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP), kurš arī, pateicoties savam amatam, ir iepazinies ar slepenajiem VK revīzijas datiem, jau nedēļas vidū Neatkarīgajai uzsvēra, ka KNAB finansēs atklāto problēmu nevar noreducēt tikai uz elementāru grāmatvedības nepilnību. Vairāki politiķi, kuriem ir bijusi iespēja iepazīties ar aizslepenoto VK revīzijas atzinumu, Neatkarīgajai jau iepriekš norādīja – tas, ka ziņas ir slepenas premjerministram un citiem politiķiem, kuri ieņēmuši kritisku pozīciju pret KNAB, apgrūtina pamatot savu nostāju.

Neoficiālā sarunā kāds avots Neatkarīgajai skaidroja, ka ar materiālajām vērtībām, ko operatīvajām darbībām iepērk KNAB, saprotamas, piemēram, ierīces mobilo tālruņu atrašanās vietas noteikšanai, operatīvais transports, tostarp nemarķētas automašīnas, arī dzīvokļi operatīvo darbību veikšanai, kas konspirācijas nolūkos reģistrēti uz privātpersonu vārda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu