Draudēts arī DB publikācijās aprakstītās «Mulberry Group» amatpersonām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Draudēts arī laikraksta «Dienas Bizness» (DB) publikācijās aprakstītās finanšu piramīdas «Mulberry Group» (iepriekš — «European Prosperity Club», EPC) amatpersonām. Kā ziņots, Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē sākts kriminālprocess par izteiktajiem draudiem DB žurnālista Aigara Kauliņa dzīvībai.

«Mulberry Group» atzara «Mulberry Team» prezidents Nikolajs Šestakovs DB apgalvojis, ka vasarā saņēmis draudus par plānotu melnā PR kampaņu pret finanšu piramīdu. Pēc viņa vārdiem, draudējis esot kādreizējais šīs piramīdas projektu vadītājs Staņislavs Makarenko, bet aiz viņa stāvot brālis — uzņēmējs Vadims Makarenko.

Šestakovs noliedza, ka kompānijai būtu piramīdas raksturs. «Mēs visi ticam Dievam un strādājam nevis peļņai, bet lai mainītu cilvēku attieksmi pret naudas iegūšanas veidu. Tā ir kā filozofija,» skaidroja Šestakovs. Viņš apgalvoja, ka ieguldītāju vidū esot pat Saeimas deputāti.

Kā raksta DB, EPC ir labi zināma arī Ekonomikas policijai. «Attiecībā uz EPC ierosināts kriminālprocess par vērienīgu naudas atmazgāšanu organizētā grupā un par nereģistrētu uzņēmējdarbību, kas radījusi būtisku kaitējumu,» laikrakstu informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa. Tāpat tiek izmeklēts, vai kompānija vainojama organizētā peļņas slēpšanā. «Par konkrētiem figurantiem un procesa izmeklēšanas gaitu policija saskaņā ar Kriminālprocesa likumu nedrīkst informēt,» piebilda Rekšņa.

DB rīcībā esošā informācija liecina, ka par aizdomās turētajiem atzīti gan Šestakovs, gan ar EPC saistītais uzņēmējs Ēriks Gromuls. Šestakovs procesu uzskata par safabricētu. Viņš noliedz, ka uzņēmumam būtu vajadzība reģistrēties Latvijā. Kā DB sacīja V. Makarenko, «Mulberry Group» nodibinājis Gromuls kopā ar Šestakovu. V. Makarenko par draudiem žurnālistam nebija informēts un solīja komentārus sniegt vēlāk.

«Pēc pagājušā gada augustā DB publicētā raksta Gromuls atsūtīja vēstuli. No tās noprotams, ka mans raksts traucējis finanšu piramīdas darbībai,» saka Kauliņš. Rakstā izpētīta EPC un ar to saistīto personu darbība.

«Gromuls finanšu speciālistu vidē tiek minēts kā viens no galvenajiem EPC idejas autoriem, kuram ir plaša pieredze šādu piramīdu veidošanā,» rakstīja Kauliņš. Šajā un citos rakstos figurē arī V. Makarenko. Par viņu DB vēstīja arī saistībā ar nelikumībām ap namu Rīgā, Lāčplēša ielā 7. «Vienu laiku man mistiski kaut kas sekoja, vāca informāciju par mani. Šogad 30. jūnijā man bija saruna ar V. Makarenko, ka attiecības var noskaidrot arī mežā. Esmu izjutis psiholoģisko ietekmēšanu no viņa,» DB sacīja nama līdzīpašnieks Ainārs Reinvalds. Viņš vairākkārt vērsies policijā, taču bez rezultātiem.

DB rakstīja, ka V. Makarenko izveidoja pirmo Latvijā zināmo finanšu piramīdu «Consum». Viņa brālis bija projektu vadītājs EPC, bet tagad Šestakovs S. Makarenko raksturo ne pārāk pozitīvi. «Es nezinu, ko gaidīt no mērkaķiem ar granātu,» Šestakovs tēlaini atbild uz DB jautājumu, cik reāla varētu būt iespējamība, ka draudus žurnālistiem izteikusi kāda ar brāļiem Makarenko saistīta persona.

S. Makarenko darbību EPC Šestakovs raksturoja kā savtīgu. «S. Makarenko nav bīstams, arī viņa draudu vēstules bija bērnudārza līmenī,» piebilda «Mulberry Team» prezidents. Tomēr Šestakovs atzina, ka S. Makarenko finanšu piramīdai radījis zaudējumus un joprojām mēģinot kaitēt. Šestakovs kategoriski atteicās nosaukt «Mulberry Group» īpašnieku. «Gromuls ir tikai viens no galvenajiem, mums ir direktoru padome, bet tās vadītāju es neatklāšu. Nav jau arī viena vadītāja, tie ir starptautiskie fondi, bankas, arī privātpersonas,» skaidroja Šestakovs.

«Mulberry Group» darbojoties vismaz 24 valstīs, bet tikai Latvijā notiekot mēģinājumi kavēt kompānijas darbu. Viņš ļāva noprast, ka vadībā ir ar Latviju saistītas, populāras personas, kas dzīvo citā valstī. Cita starpā, arī Gromuls patlaban neatrodas Latvijā, bet, pēc Šestakova teiktā, zemeslodes otrā pusē.

Kā raksta DB, saruna ar Šestakovu tomēr neradīja pārliecību, ka ofšoram ir citi īpašnieki, «izņemot pāris Latvijas izcelsmes shēmotājus».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu