Valsts kontrole: Latvijas Pasts rīkojies nesaimnieciski

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ieguldot VAS «Latvijas Pasts» pamatkapitālā valsts nekustamo īpašumu ar kopējo vērtību 5 238 400 latu, Satiksmes ministrija (SM) nav pietiekami izvērtējusi un pamatojusi šā lēmuma nepieciešamību, kā dēļ īpašumi ieguldīti nelietderīgi, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK Komunikācijas daļas vadītāja Egita Diure portālu «Apollo» informēja, ka revīzijā secināts: daļa ieguldīto nekustamo īpašumu nebija vajadzīgi VAS «Latvijas Pasts» pamatdarbības veikšanai — tajā skaitā zemes īpašums Rīgā, Stacijas laukumā 1, ar ieguldīšanas vērtību 4 230 000 latu, kas ir 81% no visu ieguldīto zemes īpašumu vērtības. To, ka šis īpašums nebija vajadzīgs Latvijas Pastam pamatfunkciju nodrošināšanai, apliecina fakts, ka jau trīs mēnešus vēlāk tika pieņemts lēmums atbrīvoties no vērtīgākajiem īpašumiem.

No 2005. gada decembra līdz 2006. gada maijam VAS «Latvijas Pasts» sasteigti un nesagatavoti organizēja nekustamā īpašuma Rīgā, Stacijas laukumā 1, izmantošanas «priekšlikumu konkursu», kas tika izbeigts bez rezultāta, nelietderīgi izmantojot Latvijas Pasta finanšu līdzekļus 21 696 latu apmērā.

Par nesaimniecisku VK uzskata arī nākamā — no 2006. gada jūlija līdz decembrim — organizētā slēgtā «iznomāšanas konkursa» par nekustamā īpašuma Rīgā, Stacijas laukumā 1, iznomāšanu rīkošanu, jo Latvijas Pasts nepamatoti ierobežoja pretendentu skaitu, tā liedzot gūt iespējami lielākus ieņēmumus, ko paredz likuma prasības par mantas nodošanu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Slēgtā «iznomāšanas konkursa» dēļ tika noslēgts līgums ar SIA «Attīstības aģentūra» par nekustamā īpašuma iznomāšanu uz 49 gadiem ar garantētu iespēju pagarināt līgumu vēl uz tādu pašu termiņu.

VK revīzijā secinājusi, ka šis 2006. gada 11. decembrī «iznomāšanas konkursā» noslēgtais līgums ar SIA «Attīstības aģentūra» ir finansiāli neizdevīgāks par tās pašas SIA «Attīstības aģentūra» iepriekšējā «priekšlikumu konkursā» iesniegto piedāvājumu, lai gan abi SIA «Attīstības aģentūra» piedāvājumi tika iesniegti tikai ar piecu mēnešu intervālu. Sākotnēji Latvijas Pasta ieņēmumi būtu aptuveni septiņus miljoni latu, bet noslēgtais līgums paredz saņemt nepilnus piecus miljonus. Neiegūtie līdzekļi veido apmēram divus miljonus latu.

VK arī norāda, ka Latvijas Pasts nav izstrādājis nekustamā īpašuma iznomāšanas un nomāšanas kārtību, lai nodrošinātu mantas nodošanu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu un mantas iegūšanu lietošanā par iespējami zemāku cenu. Nomājot nekustamo īpašumu, Latvijas Pasts neizmanto normatīvajos aktos noteiktās tiesības pieprasīt telpas «Valsts nekustamo īpašumu aģentūras» valdījumā esošajos valsts nekustamā īpašuma objektos.

Revīzija par mantiskā ieguldījuma veikšanas lietderību un likumību VAS «Latvijas Pasts» un VAS «Latvijas Pasts» amatpersonu rīcības ar kapitālsabiedrības mantu likumību veikta par laika posmu no 2004. gada līdz 2007. gada 1. maijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu