Maizīša vadītai komisijai nav skaidrības, kā pieņemt lēmumu Loskutova lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru kabinetā patlaban nav izstrādāta kārtība, kādā ar valdības lēmumu izveidotai komisijai, kura izvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Alekseja Loskutova atbilstību ieņemamam amatam, būtu jāstrādā un jāpieņem lēmums, šodien KNAB konferences paneļdiskusijā atzina komisijas vadītājs ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Viņš sacīja, ka komisija patlaban savā darbā un diskusijās vēl tikai domā, kādā veidā nonākt pie šā lēmuma jeb rezultāta. Maizītis pieļauj iespēju, ka varbūt šāda veida komisijām vajadzētu mainīt arī komisijas locekļu sastāvu. Viņaprāt, būtu lietderīgi komisijā iekļaut citu tiesībsargājošo institūciju speciālistus, kas varētu dot tiesisko vērtējumu, tad valdība sniegtu savu politisko vērtējumu, bet lēmumu pieņemtu Saeima. «Patlaban diemžēl kārtības šādas komisijas darbībai nav,» atzina Maizītis.

Jau ziņots, ka, svinot KNAB piekto gadadienu, šodien KNAB rīko starptautisku konferenci «Korupcijas novēršana un apkarošana — tendences un nākotnes izaicinājumi». Konferences uzdevums ir novērtēt līdz šim īstenoto korupcijas apkarošanas un novēršanas pasākumu efektivitāti, apspriest pretkorupcijas politikas turpmākās prioritātes, kā arī starptautiskos standartus cīņai pret korupciju un to ieviešanu Latvijā.

Konferenci atklāja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kas uzskata, ka «korupcijas apkarošana ir sabiedriski ļoti nozīmīgs jautājums un nešaubīgi — arī viena no Latvijas valdības prioritātēm». Viņaprāt, valstī ir ne tikai jāuzlabo korupcijas novēršanas un apkarošanas institūciju darbs, bet arī jāstiprina sabiedrības neiecietība pret korupciju un jāveic efektīvāki pasākumi tās novēršanai. Svarīgi ir nostiprināt pārliecību, ka agrāk vai vēlāk ikviena negodīga rīcība tiks atklāta un sodīta, saka premjers.

Kā ziņots, valdība 2. oktobrī līdz 15. oktobrim pagarināja termiņu, kādā pēc Ministru kabineta lēmuma izveidotai komisijai jāizvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova atbilstība ieņemamam amatam. Termiņš pagarināts, jo, pēc Maizīša domām, nav iespējams izpildīt valdības iepriekš komisijai doto uzdevumu atzinumu sniegt nedēļas laikā. Ģenerālprokurors uzskata, ka par situāciju sākumā ir nepieciešams prokuratūras atzinums, kā arī Disciplinārlietu komisijas atzinums. Tad, kad abi šie atzinumi nonāks īpašās komisijas rīcībā, tā varētu nākt klajā ar savu ziņojumu. Maizītis iepriekš norādīja, ka šāds ziņojums varētu tapt ne ātrāk par 15. oktobri.

Maizītis arī rosinās, lai komisijas ziņojums par KNAB vadītāja atbilstību ieņemamam amatam būtu publiski pieejams, nepārkāpjot valsts noslēpumu. Ziņojumu, pēc Maizīša teiktā, varētu publiskot pēc tam, kad ar to būs iepazīstināta valdība. «Laiks ir pietiekams, lai nonāktu pie gala ziņojuma,» optimistiski sacīja Maizītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu