Šogad konstatētas 28 ar ĀCM slimas mežacūkas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šogad laikā no 1.janvāra līdz 8.janvārim konstatējuši 28 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, informēja OVD pārstāvji.

Saslimšanas gadījumi pirmo reizi konstatēti Daugavpils novada Brantu pagastā un Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagastā, savukārt kopumā ĀCM šogad konstatēts 17 novadu 23 pagastos.

Pērn slimība skāra 52 novadu 184 pagastus, kopumā atrastas 1048 ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

Kā ziņots, PVD vairākkārt akcentēja, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

Par nomedītām mežacūku mātītēm PVD izmaksā 100 eiro atlīdzību no 35 000 eiro lielā Eiropas Savienības līdzfinansējuma, attiecīgi paredzot 3500 dzīvnieku nomedīšanu.

Kā ziņots, kopš 20.novembra, kad spēkā stājās noteikumi par 100 eiro samaksu par katru nomedīto mežacūku, mednieki līdz 5.janvārim bija iesnieguši 3759 nomedītu mežacūku paraugus. Samaksu mednieki varēs saņemt līdz 2016.gada februāra beigām.

Kā iepriekš atzina mednieku biedrības vadītājs Jānis Baumanis, šajā sezonā jau nomedīts vairāk nekā 45 000 mežacūku, savukārt prēmijas nebūs «galvas» nauda, bet gan atbalsts medījumu gaļas pārstrādei.

Tikmēr PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants iepriekš prognozēja, ka šā gada laikā kaite pārņems visu Latviju, savukārt vairāku faktoru kopsakarības dēļ ar ĀCM nāksies sadzīvot vēl ļoti ilgi.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu