Bojā gājis jau trešais ornitologu novērotais melnais stārķis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

Čadā bijā gājis vēl viens ornitologu novērotais projekta «Goris» melnais stārķis, liecina informācija projekta mājaslapā.

Ornitologs Māris Strazds vēsta, ka sākotnēji šķitis, ka stārķis, kas nosaukts par Feju, ir paveicis līdz šim nepieredzētu lidojumu bez negatīvām sekām. Tomēr viss izrādījies citādāk - vieta, kur putns atradies pēc Sahāras šķērsošanas, izrādījusies ceļojuma galapunkts, proti, putns aizgājis bojā.

Ornitologiem izdevies noskaidrot aptuveno bojāejas vietu, taču pagaidām neesot skaidrs, kad un vai būs iespēja paņemt putnam pielikto raidītāju, lai nolasītu tur reģistrētos datus.

Viens no iemesliem, kāpēc Feja gājusi bojā, varētu būt ūdens nepietiekamība, proti, pēc garā pārlidojuma putns nav atradis vietu, kur atjaunot spēkus.

Savukārt Sarma, kas ilgu laiku ganījās Turcijā, ir beidzot devusies tālāk. Tiek prognozēts, ka putns varētu bez apstājas doties līdz savai ziemošanas vietai Āfrikā. Tomēr Strazds atzīst, ka tas nebūs arī pārsteigums, ja Sarma izvēlēsies lidot uz Izraēlu, kā to dara daļa melno stārķu.

Tikmēr pārējās stārķu mātītes Upene un Zuze jau atrodas Āfrikā.

Jau ziņots, ka līdz šim no projekta «Goris» novērotajām melno stārķu mātītēm bojā gājušas bija divas. Kate gāja bojā Jemenā, bet Meija - Horvātijā.

Goris ir autentisks melnā stārķa nosaukums latviešu valodā. Projekts ir radīts, lai izsekotu putnu migrācijas ceļus un noskaidrotu to mirstības cēloņus. Iepriekšējos gados izsekošana beidzās neveiksmīgi - vairāki melnie stārķi gāja bojā ceļā uz pārziemošanas vietām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu