Paplašina ĀCM riska zonu; cūkas būs jātur iežogojumos

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Valdība sēdē otrdien apstiprināja izmaiņas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā, paplašinot ĀCM riska zonās iekļauto teritoriju skaitu un nosakot prasības savvaļas cūku turēšanai norobežotā vidē, pavēstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

Tajā skaidroja, ka noteikumi paredz ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību, piemērojot prasības ĀCM apkarošanai savvaļas cūku sugas dzīvniekiem, kuri tiek turēti norobežotās platībās. Tāpat noteikumos precizētas ĀCM riska zonas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

Turpmāk iežogotās platībās, kurās pastāvīgi vai uz laiku tur savvaļas cūkas āra apstākļos norobežotā vidē vai vietā, un šajā vidē vai vietā nav iespējams piemērot cūku mēra apkarošanas prasības novietnēs un nodrošināt normatīvajos aktos par biodrošības pasākumu kopumu noteiktās normas dzīvnieku turēšanas vietām, ir jāpiemēro noteikumos noteiktās cūku mēra apkarošanas prasības savvaļas cūku populācijā.

Tāpat ar grozījumiem noteikumos noteikts, ka ĀCM pirmās riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst arī Ogres novada Ogresgala pagasts. ĀCM otrās riska zonas teritorijā precizētas Limbažu novada teritorijas, nosakot, ka tajā ietilpst Skultes, Vidrižu, Limbažu un Umurgas pagasts. Savukārt ĀCM trešās riska zonas teritorijā, papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem, ietilpst Limbažu novada Viļķenes, Pāles un Katvaru pagasts, Salacgrīvas novada Ainažu un Salacgrīvas pagasts, kā arī Alojas un Mazsalacas novads.

Grozījumi noteikumos nosaka arī obligāti dezinficēt tos transportlīdzekļus, kas pārvadā dzīvus dzīvniekus un dzīvnieku barību un kas līdz 2019.gada 31.decembrim iebrauc Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu teritorijā no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma «Latvijas Vēstnesis» mājaslapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu