/nginx/o/2018/07/15/9574578t1h95ec.jpg)
/nginx/o/2018/07/15/9574570t1hd682.jpg)
Ķirbju–bumbieru zupa ar pupiņām
Sastāvdaļas
- 900 ml buljona
- 500 g nomizota ķirbja, mazos gabaliņos
- 240 g iztīrītu bumbieru, kubiņos
- 1 paliela ķiploka daiva, nomizota, sagriezta šķēlēs
- sarkanais čili pēc garšas, sakapāts
- 15 g svaiga, nomizota ingvera
- 3 smaržīgie pipari
- 1/4 tējk. anīsa sēklu
- 1/4 tējk. kurkumas
- 1/4 kanēļa standziņas
- 400 g konservētu pupiņu
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 20 g sezama sēklu
Sātīga, ļoti aromātiska, nedaudz neparasta, bet ļoti ziemīga zupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Vari pasniegt arī ar tofu sieru.
Pagatavošana
- Katlā ielej buljonu un uzvāri.
- Kamēr tas silst, sagriez visas sastāvdaļas (izņemot pupiņas).
- Kad buljons sāk vārīties, pievieno zupas sastāvdaļas un vāri, līdz viss gatavs. Sablendē, lej zupu atpakaļ katlā, pievieno pupiņas un uzvāri, līdz sāk vārīties.
- Pasniedz, uzberot sezama sēklas.
Recepte - Signe Meirāne
/nginx/o/2018/07/15/9574571t1hc4d8.jpg)
Ķirbju risoto
Sastāvdaļas
ķirbjiem
- 2 ķiploka daivas, plānās šķēlītēs
- 4 ēd.k. rapšu eļļas
- 350 g nomizota ķirbja, sagriezts 1 x 1 cm kubiņos
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 1 rozmarīna stiebriņš
risoto
- 280 g risoto rīsu
- 1 neliels sīpols, smalki sakapāts
- 1 ķiploka daiva, smalki sakapāta
- 100 g baltvīna (var aizstāt ar buljonu)
- 800 ml vistas (vai dārzeņu) buljona
- 50 g «Monterigo» siera, smalki sarīvēts
- 40 g sviesta, auksts, kubiņos
- 80 ml salda krējuma
- muskatrieksts, naža gals
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Risoto ir lielisks ēdiens, jo to var pagatavot, no kā vien sirds vēlas un no tā, kas ir mājās. Rīsu graudi kopā ar cepto ķirbi gan garšos labi, gan sasildīs, gan pabaros organismu ar tagad tik ļoti nepieciešamajām uzturvielām.
Pagatavošana
- Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Liec pannā ķirbjus, uzber sāli un piparus, pievieno eļļu un rozmarīnu. Visu samaisi, lai ķirbji pārklājas ar eļļu. Liec pannu jau sakarsušā krāsnī un cep kādas 20 minūtes.
- Tikmēr gatavo risoto.
- Pannā uzkarsē olīveļļu. Kad tā karsta, liec klāt sīpolu un ķiploku, pieber nedaudz sāls un uz mazas liesmas sautē, līdz tie ir mīksti, bet nekādā gadījumā lai nekļūst brūni – apmēram 5 minūtes.
- Pieber rīsus un cep kādas 3 minūtes, līdz jūti rīsu aromātu un tie kļūst viegli caurspīdīgi. Ja lieto vīnu, tad tagad ir laiks to pieliet un, viegli maisot, gaidīt, līdz tas uzsūcas rīsos. Ja vīnu nelieto un aizstāj ar buljonu, tad pielej apmēram 100 ml buljona un, tāpat kā gatavojot ar vīnu, maisot gaidi, līdz panna kļūst sausa un viss mitrums iesūcies rīsos.
- Pielej apmēram 300 ml buljona, viegli samaisi un atstāj, lai uz vidējas liesmas vārās, ik pa laikam pieskatot. Kad rīsi uzsūkuši visu šķidrumu, lej klāt vēl 300 ml buljona. Arī viegli apmaisi un turpini, īpaši neaiztiekot, vārīt uz vidējas uguns.
- Tā ik pa laikam papildini risoto ar buljonu, līdz rīsi ir gatavi (bet ar nelielu kraukšķi). Ja viss buljons beidzies, bet liekas, ka rīsi vēl cieti, tad papildini vēl vai nu ar karstu buljonu, vai ūdeni.
- Kad risoto gatavs – tas ir kā ļoti bieza zupa –, pieliec ķirbi un saldu krējumu, samaisi. Pieber sieru, ieliec sviesta kubiņus, pavisam viegli apmaisi un pannai uzliec vāku. Atstāj uz 1 minūti. Pasniedz, uz šķīvjiem uzliekot risoto, uzberot muskatriekstu un rīvētu sieru (ja vēlies). Ja vēlies, pārkaisi ar pipariem.
Recepte - Signe Meirāne
/nginx/o/2018/07/15/9574572t1h390c.jpg)
/nginx/o/2018/07/15/9574573t1h5825.jpg)
Ķirbju rausis
Sastāvdaļas
mīklai
- 500 g rudzu miltu
- 300 ml ūdens
- 50 g cūku tauku vai sviesta
- 10 g cukura
- šķipsniņa jūras sāls
kartupeļu pildījumam
- 250 g vārītu kartupeļu
- 50 ml piena
- 15 g sviesta, istabas temperatūrā
- jūras sāls pēc garšas
- 1 zariņš rozmarīna, smalki sakapāts
ķirbju pildījumam
- 400 g tvaicēta miltaina ķirbja
- 10 g cukura
- šķipsniņa jūras sāls
- 40 g skāba krējuma
- 2 vidējas olas
- 15 g kviešu miltu
- 50 g cietā siera, smalki sarīvēts
It kā jau šo varētu saukt par sklandurausi, jo tam apkārt ir sklanda jeb «sēta». Tomēr man šķiet, ka īsts sklandurausis ir tāds, ko gatavo pēc tradicionālās receptes un ar burkānu pildījumu, tāpēc šo nodēvēju par ķirbju rausi.
Pagatavošana
- Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
- Rudzu miltus ieber bļodā, iestrādā tajos sviestu, lai veidojas rupjai rīvmaizei līdzīgas drupačas. Pievieno siltu ūdeni, cukuru, sāli un samīci stingru mīklu. Izveltnē mīklu 2‒3 mm biezu un izspied apļus, kuriem uzloki uz augšu malas. Liec uz pannas.
- Pagatavo kartupeļu pildījumu. Sastampā kartupeļus viendabīgā masā, pievieno siltu pienu un sviestu. Samaisi, pievienojot arī rozmarīnu, sāli un piparus.
- Pagatavo ķirbju pildījumu. Sastampā ķirbi, pievieno sāli, cukuru, olas, skābo krējumu, miltus un samaisi.
- Izveidotajās «sētās» vispirms liec kartupeļu kārtu, lai tā ir līdz pusei. Tad liec ķirbju masu un izlīdzini. Uzber sieru un liec pannu krāsnī uz 15 minūtēm, līdz siers kļūst zeltains. Izņem ārā un atdzesē.
Rezultāts
- 20 rauši
Recepte - Signe Meirāne
/nginx/o/2018/07/15/9574574t1h244a.jpg)
Krēmīgais ķirbju un vistas pīrāgs
Sastāvdaļas
mīklai
- 300 g kviešu miltu
- 60 g Parmas siera, sarīvēta
- ½ tējk. kaltēta oregano
- nedaudz muskatrieksta
- 150 g sviesta
- 1 maza ola
- 5 ēd.k. piena vai ūdens
- ¼ tējk. jūras sāls
pildījumam
- 4 ēd.k. olīveļļas
- 10 g sviesta
- 250 g vistas filejas, sagriezta nelielos gabalos
- 80 g nomizotu šalotes sīpolu, plānās šķēlītēs
- 10 g ķiploka daivas, smalki sakapāta
- 350 g ķirbju, sagriezta nelielos gabaliņos
- 500 ml piena
- 60 g Parmas siera, sarīvēta
- 2 ēd.k. kviešu miltu
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 1,5 ēdampkarotes Dižonas sinepju
Pārsmērēšanai
- 1 maza ola
- 20 ml auksta ūdens
Īsts rudens ēdiens – tas ir sātīgs, krēmīgs, pilnīgs un sildošs. Lai gan pīrāgs izskatās mazāks, nekā gribētos, tas ir tik sātīgs, ka pietiks vismaz sešiem cilvēkiem. Pagatavo un izbaudi rudeni, kad ķirbis ir karaļa vietā.
Pagatavošana
- Traukā iesijā miltus ar sāli, muskatriekstu, oregano un sieru. Samaisi. Pievieno sviestu un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu.
- Pievieno olu un ūdeni vai pienu. Mīklu samīci, lai ir vienmērīga. Tad izveido viendabīgu mīklas bumbu, kuru liec ledusskapī uz 30 minūtēm.
- Tikmēr sagatavo pildījumu. Pannā sakarsē 2 ēd.k. eļļas un liec cepties vistas gabaliņus, līdz tie gatavi. Kādas 5–7 minūtes. Izņem no pannas un ieliec lielākā bļodā.
- Bļodā sakul olu ar ūdeni. Ar to pārsmērēsi mīklu.
- Gatavo pildījumu. Tad pannā liec vēl 2 ēd.k. olīveļļas un uz mazas liesmas liec sautēties sīpolus un ķiplokus. Pieber nedaudz sāli, kas neļaus tiem tik ātri apbrūnēties, un sautē 7 minūtes, līdz mīksti. Tad pievieno ķirbi un sautē zem vāka kādas 7–10 minūtes, līdz ķirbis mīksts. Pieber vistai bļodā.
- Izmanto to pašu pannu un izkausē tajā sviestu. Pievieno miltus un samaisi. Apcep kādas 4 minūtes, līdz izdalās labs, patīkams miltu aromāts. Tad ļoti lēnām, pa 40 ml, pievieno pienu un visu laiku maisi. Tā lej klāt visu pienu, lai neveidojas kunkuļi. Visu laiku maisi. Ja tomēr kunkuļi sanāk, tad izberz caur sietu un liec atpakaļ pannā. Kad viss piens pievienots, pieliec sinepes, samaisi un sakarsē, lai uzmet pirmo burbuli. Tad pieliec ķirbi ar vistu, iemaisi un pieber sieru. Pēdējo reizi samaisi un ņem nost no liesmas.
- Sakarsē krāsni 180 grādus karstu un ietauko ar sviestu lielu pīrāga formu 23 cm diametrā. Sadali mīklu uz pusēm un izrullē 5 mm biezumā. Vienu daļu ieklāj pannā un izlīdzini. Sadursti pamatni ar dakšiņu un ielej pildījumu. Nosmērē mīklas malas ar olas un ūdens maisījumu un uzliec virsū otru izrullēto mīklu. Nogriez lieko nost un pārsmērē ar olas maisījumu.
- Liec krāsnī cepties 30–40 minūtes, līdz virsma ir skaisti zeltaina. Izņem ārā un pasniedz karstu.
Recepte - Signe Meirāne
/nginx/o/2018/07/15/9574575t1hfdff.jpg)
/nginx/o/2018/07/15/9574576t1h4741.jpg)
Ķirbju siera kūka
Sastāvdaļas
Pamatnei
- 100 g sviests, izkausēts
- 150 g cepumu (piem., Selga)
- 1/2 tējk. kanēlis
Pildījumam
- 200 g krēmsiera, istabas t
- 160 g maskarpones, istabas t
- 135 g pūdercukurs
- 200 ml stingrs, miltains oranžais ķirbis, tvaicēts, blendēts
- 60 ml salds krējums
- 1 tējk. vaniļas ekstraktu
- 2 olas
- 2 tējk. kukurūzas cietes
Rezultāts
- 12 gab.
Lai pagatavotu šo dievīgo siera kūku, kuru notiesā pat tie, kuri ķirbi neēd, atliek aiziet līdz vietējam tirgum pēc oranžā ķirbja, pāris stundas pirms kūkas cepšanas no ledusskapja izņemt olas un krēmsieru, lai tos atlaidinātu istabas temperatūrā, un brīnums var tapt. Netici? Pamēģini un pārliecinies.
Pagatavošana
- Uzkarsē krāsni 180 grādus karstu, augšas un apakšas režīmā.
- Mafinu pannā izkārto papīra formiņas.
- Sablendē cepumus, pieber kanēli un samaisa ar izkausēto sviestu. Masu vienmērīgi sadala visās 12 formiņās, to viegli piespiežot.
- Pildījumam bļodā ieliek 100 g krēmsiera un kukurūzas cietes. Puto nelielā ātrumā aptuveni 2 minūtes, kamēr masa ir vijīga, ik pa laikam no malām nokasot pielipušo krēmsieru. Turpinot putošanu, pievieno pārējo sieru divās daļās, pēc katras pievienošanas kārtīgi saputojot. Palielinot miksera ātrumu, pieber izsijātu pūdercukuru, kārtīgi saputojot, līdz veidojas viendabīgas masa. Tad pa vienai pievieno olas, pēc katras arī kārtīgi sakuļot. Beigās pievieno ķirbja biezeni, vaniļu un saldu krējumu, visu kārtīgi saputojot, bet ne ilgāk kā līdz mirklim, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Lej vienādā daudzumā sagatavotajās formiņās. Pannu ievieto lielākā pannā, kuru piepilda ar karstu ūdeni, līdz tas sasniedz apmēram ½ mafinu pannas. Liek krāsnī uz cep aptuveni 40-50 minūtes. Gatavām kūciņām jābūt viegli stingrām.
- Izņem no krāsns, atstāj pannā un 2 h atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam pannu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 4 h, līdz tās pilnībā atdzisušas.
Recepte - Signe Meirāne
/nginx/o/2018/07/15/9574577t1h549c.jpg)