Meža cūku vidū Āfrikas cūku mēri nav izdevies ierobežot (4)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) septembrī Āfrikas cūku mēri (ĀCM) atklājis vienā saimniecībā, līdz ar to ir izdevies ierobežot slimības izplatību mājas cūku vidū, Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» atzina PVD veterinārās uzraudzības departamenta direktors Edvīns Oļševskis.

«Ir noslēdzies septembris un sācies ceturtais mēnesis kopš slimība ir Latvijā konstatēta. Uz šo brīdi ĀCM konstatēts 110 meža cūkām un 32 mājas cūku novietnēs. Labā ziņa ir tā, ka akūtākajai fāzei esam tikuši pāri, jo septembrī saslimšana konstatēta tikai vienā mājas cūku saimniecībā,» teica Oļševskis.

Viņš gan atzina, ka diemžēl, saslimšana meža cūku populācijā turpinās. «Tas ir saistīts ar ierobežotiem pasākumiem, ko var darīt meža cūkām, jo nav ne vakcinācijas slimībai un citu efektīvu pasākumu,» norādīja PVD pārstāvis.

Pēc Oļševska teiktā, medības nav ļoti efektīvs pasākums slimības ierobežošanai. «Mednieki šauj tik meža cūku, cik var apēst šo gaļu. ĀCM vīrus darbojas stipri ātrāk un apsteidz medniekus. Medīšana šobrīd būtu svarīgāka tajās zonās, kuras slimība vēl nav skārusi,» piebilda Oļševskis.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Vīruss nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu