Daugavpils novadā veidos mikroliegumus sarkanvēdera ugunskrupja sugas aizsardzībai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: latvijasdaba.lv

Lai aizsargātu un saglabātu sarkanvēdera ugunskrupja sugu, Daugavpils novada Demenes pagastā veidos divus mikroliegumus, liecina publikācija oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Demenes pagastā ugunskrupja aizsardzībai tiks izveidots mikroliegums «Strauti» 17,78 hektāru platībā. Tāpat šīs pašas sugas aizsardzībai šajā pašā pagastā tiks veidots mikroliegums «Katrinišķi», un tas būs 16,40 hektāru platībā.

Portālā «Latvijasdaba.lv» pieejamā informācija liecina, ka sarkanvēdera ugunskrupis (Bombina bombina) ir īpaši aizsargājama abinieku suga, kas iekļauta Latvijas, Lietuvas un Baltijas Sarkanajā grāmatā, kā arī Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu sarakstā. Šīs sugas krupja izplatība ir Viduseiropa un Austrumeiropa, un, lai arī Latvija atrodas uz izplatības areāla robežas, sarkanvēdera ugunskrupis šeit ir sastopams ļoti reti. Pēdējos gados tas konstatēts Bauskas un Daugavpils rajonā, netālu no Lietuvas robežas.

Šīs sugas abinieki no mugurpuses parasti ir tumši pelēki, olīvpelēki, brūni vai olīvbrūni ar nelieliem melniem plankumiņiem. Mugurpuses āda ir grubuļaina. Dzīvnieka vēderpuses fons ir koši zili melns ar koši sarkaniem vai oranžiem neregulāras formas plankumiem.

Kā būtiskākie aizsardzības pasākumi šai sugai tiek minēta vairošanās vietu pasargāšana no meliorācijas, lauksaimniecības ķimikāliju ieplūdes vai zivju ielaišanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu