Nobela prēmija cieto disku nozarē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divi zinātnieki saņēma Nobela prēmiju par gigantisko magnētisko pretestību. Tieši šis atklājums ļāva izgatavot cietos diskus.

Nobela prēmiju fizikā 2007. gadā saņēma franču zinātnieks Alberts Ferts un vācu kolēģis Peters Grunbergs. Saņēma viņi to par tā sauktā gigantiskā magnētiskā pretestības efekta atklāšanu — parādību, kas tiek izmantota cieto disku izgatavošanā.

Tieši gigantiskā magnētiskā pretestība, kas tika atklāta 1988. gadā, deviņus gadus vēlāk ļāva izgatavot pirmo jutīgo galviņu bloku cietajiem diskiem. Tas ļāva nolasīt datus no nelieliem cietajiem diskiem, tādā veidā samazinot pašu HDD izmērus. Citiem vārdiem sakot, šo zinātnieku atklājums ļāva samazināt cieto disku izmērus, līdz tādiem gabarītiem, ka tos var izmantot pat mazos multimediju atskaņotājos. Un bez šīm ierīcēm mūsdienu elektronikas tirgu nemaz nevar iedomāties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu