Par Loskutova atstādināšanu būs jālemj parlamentam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valdība otrdien slēgtā sēdē nolēmusi rosināt Saeimu balsot par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova atstādināšanu no amata.

Premjers Aigars Kalvītis žurnālistiem pavēstīja, ka par Loskutova jautājumu valdībā izvērtušās plašas diskusijas. Valdība gan vērtējusi ne tikai Valsts kontroles konstatētos pārkāpumus, bet arī Loskutova iepriekšējo darbību un izturēšanos pēc konstatēto pārkāpumu paziņošanas. Kalvītis pavēstīja, ka viņam bijušas visas tiesības atbrīvot no amata Loskutovu.

Par Loskutova atstādināšanu balsojumā viens ministrs atturējies, bet pārējie esot atbalstījuši viņa atstādināšanu. Taču Kalvītis neatklāja, kurš no ministriem ir atturējies. Pagaidām jauna KNAB vadītāja kandidatūra ne valdībā, ne koalīcijā neesot apspriesta. Par to tiks lemts pēc balsojuma Saeimā.

Maizīša vadītā komisija, izvērtējot Loskutova atbilstību amatam, nepieņēma lēmumu, vai Loskutovam jāpamet darbs KNAB. Piecu politiķu un viena tiesībsargājošās iestādes pārstāvja darba augļi izklāstīti ziņojumā valdībai. Komisija par šādu variantu vienojās, jo, pēc Maizīša teiktā, neesot noteikta mehānisma, kā tai jāpieņem lēmums — balsojot vai arī kādā citā veidā.

Ģenerālprokurors iepriekš žurnālistiem klāstīja, ka prokuratūra piekrīt Valsts kontrolei par neskaidrībām un pārkāpumiem grāmatvedības uzskaitē, taču tā dēļ nekādas materiālās vērtības nav pazudušas un neesot pamata pret kādu personu sākt kriminālprocesu.

Loskutova darbības izvērtēšanas komisijā darbojas Maizītis, Saeimas deputāti Juris Dalbiņš (TP) un Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) un aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP)

Premjers Aigars Kalvītis, kā pārraudzībā ir KNAB, septembra beigās pret Loskutovu ierosināja disciplinārlietu, un līdz izmeklēšanas beigām viņš atstādināts no amata, jo Valsts kontrole revīzijā atklāja ilgstošus pārkāpumus operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā. Sākotnēji tas bija viss, kā sabiedrībai tika pamatots negaidītais lēmums atstādināt KNAB vadītāju, jo operatīvo līdzekļu izlietojums saistīts ar valsts noslēpumu. Tomēr vēlāk Valsts kontroles atklājumus tika nolemts daļēji atslepenot. Izrādās, KNAB, nenosakot kārtību, kādā veicama materiālo vērtību iegāde un realizācija, kā arī nenosakot materiālo vērtību realizācijā iegūto naudas līdzekļu atspoguļošanu operatīvo līdzekļu finanšu uzskaitē, radījis krāpšanas iespējamības risku.

Revīzijā noskaidrots, ka KNAB, izdevumus, kas radušies, iegādājoties dažādas materiālās vērtības, atzīstot pārskata perioda izdevumos, rīkojas saskaņā ar instrukciju. Materiālās vērtības, kas iegādātas no operatīvajiem līdzekļiem un lietojamas ilgāk nekā gadu, atzīstot pārskata perioda izdevumos, nevis ilgtermiņa ieguldījumu sastāvā, nesniedz patiesu priekšstatu par KNAB finanšu pārskatā uzrādītiem iestādes rīcībā esošiem aktīviem.

Kalvīša rīcība, atstādinot Loskutovu, Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu pārsteigusi. Viņa atzīst, ka būtu gandarīta, ja tik asa rīcība sekota pēc visu revīzijās konstatēto pārkāpumu atklāšanas. «Turpmāk tādu reakciju sagaidīšu uz visiem revīziju rezultātiem,» sacīja Sudraba un piebilda: ja tas tā nebūs, varēs spriest, ka KNAB gadījumā Valsts kontrole izmantota kādu noteiktu mērķu sasniegšanai.

Uz jautājumu, vai asā Kalvīša rīcība ir adekvāta konstatētajiem pārkāpumiem KNAB darbībā, kontroliere norādīja, ka tā ir premjera izšķiršanās, kādu lēmumu viņš pieņem, jo iestāde atrodas viņa pārraudzībā. Sudraba atturējās atbildēt, vai šāda rīcība bijusi pareiza.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu