Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

8 garšvielas ar brīnumspējām veselības uzlabošanā

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Ikdienas un svētku maltītes nav iedomājamas bez garšvielām. Par tām daudz zina pavāri, bet arī mediķi interesējas par garšvielām, jo tās ne tikai aromatizē ēdienu, bet uzlabo veselību.

Pētījumi liecina, ka noteiktas garšvielas satur neizmērojami lielu antioksidantu, vitamīnu, pretiekaisuma aģentu, un ir dabīgs pretsāpju līdzeklis. Ir pierādīts, ka garšvielas samazina vēža risku, sirdsslimību iespējamību un augstu asinsspiedienu noteiktai cilvēku grupai, kamēr citiem šādu efektu nav.

Šīs ir vienas no visveselīgākajām garšvielām, kuras tu vari lietot ikdienā. Turklāt garšvielas ne tikai uzlabo maltītes garšu, bet arī palīdz izvairīties no pārmērīgas sāls un cukura pievienošanas ēdieniem.

Ķiploks

Ķiploks ir ļoti izplatīts līdzeklis cīņā ar saaukstēšanās simptomiem, taču daudzi nezina, ka ķiploks palielina asinscirkulāciju, aizsargā pret sirds slimībām un vēzi. Samazina asinsspiedienu un cīnās ar baktēriju izraisītām infekcijām.

Kurkuma

Šī koši dzeltenā garšviela kavē vēžu šūnu augšanu.Samazina iekaisumu, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar artrītu, atbrīvo no sāpēm un attīra aknas.

Kanēlis

Kanēlis ne tikai piešķir ēdieniem un dzērieniem īpašu garšu, bet satur arī antioksidantus, kas var novērst audu bojāšanos, samazināt holesterīna līmeni, regulē cukura līmeni asinīs, cīnās ar baktērijām un uzlabo smadzeņu darbību.

Ingvers

Ingvers visur pasaulē tiek lietots kā līdzeklis pret sliktu dūšu un nelabumu. Tas ir arī lielisks pretsāpju līdzeklis, cīnās ar sirds slimībām un atvieglo artrīta simptomus, uzlabo asinsriti. Turklāt tas ir pirmais produkts, ko lieto saaukstēšanās gadījumos.

Čili pipari

Vienalga vai tos ēd veselus, svaigus, sagrieztus, kaltētus un samaltus pulverī, čili pipari palielina ķermeņa siltumu un uzlabo imūnsistēmu. Čili satur kapsaicīnu, kam piemīt pretiekaisuma īpašības un antioksidantus, kas stiprina sirdi, cīnās pret slimībām un pat sadedzina taukus.

Pētersīļi

Daudzi cilvēki pētersīli izmanto vien sava ēdiena dekorēšanai, taču šī dekora ēšana var būt ļoti nozīmīga cilvēka veselībai. Pētersīļi satur vitamīnus A un C un arī folijskābi un beta karotīnu. Pētījumi pierāda, ka pētersīļi cīnās ar vēža šūnām un novērš kaitīgo veidojumu izplešanos artērijās.

Koriandrs

Ja tev ir problēmas ar gremošanu, pievieno ēdienam koriandru. Šī brīnumainā garšviela palīdz pret caureju un kuņģa - zarnu trakta slimībām, regulē cukura līmeni asinīs un pazemina holesterīna līmeni.

Raudene

Šī itāliešu garšviela ne tikai garšo lieliski, bet arī nogalina baktērijas ķermenī. Tā ir efektīva cīņā ar parazītiem. Vienā gramā oregano ir 42 reizes vairāk antioksidantu nekā ābolos un 4 reizes vairāk nekā mellenēs.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu