PVD vadītājs: ārkārtas situācijai saistībā ar ĀCM visā Latvijas teritorijā nav pamata

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ārkārtas situācijai saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību visā Latvijas teritorijā nav pamata, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

«Šobrīd visā Latvijas teritorijā ārkārtas situāciju nevajag izsludināt. Ir pieņemti pamata normatīvie akti, kas uzliek par pienākumu cūku turētājiem ieviest biodrošības pasākumus visā Latvijas teritorijā. Biodrošība un meža cūkas - tie ir divi galvenie faktori, kurus arī bez ārkārtas situācijas var iedibināt cūku īpašnieki un mednieki,» teica Balodis.

PVD vadītājs arī stāstīja, ka laboratoriskās pārbaudes netiek veiktas visā Latvijas teritorijā, bet vietās, kur ir aizdomas par ĀCM. «Pagaidām ņemt paraugus visām mājas cūkām un meža cūkām Latvijā nav lietderīgi, un tas arī pārāk dārgi maksā. Slimība parādīsies daudz ātrāk,» atzina Balodis.

Jau ziņots, ka līdz šim Latvijā ĀCM ir skāris 67 mežacūkas, 61 mājas cūkas 29 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā, kopumā iznīcinātas 502 mājas cūkas.

ĀCM ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu