Eiropas Parlaments prasa aizliegt klonētu dzīvnieku un viņu pēcteču importu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlaments (EP) balsojumā otrdien pieprasīja Eiropas Komisijai (EK) paplašināt sākotnēji ierosināto lauksaimniecības dzīvnieku klonēšanas aizliegumu un noteikt arī klonēto lauksaimniecības dzīvnieku pēcteču un no viņiem iegūto produktu aizliegumu un importu Eiropas Savienībā (ES), informēja EP preses dienests.

«Klonēšanas metode nav pilnībā izstrādāta, un faktiski nav notikusi nekāda tās attīstība. Klonu mirstība joprojām ir ārkārtīgi augsta. Daudzi dzīvnieki, kas piedzimst dzīvi, mirst dažu pirmo nedēļu laikā, turklāt mirst lielās sāpēs. Vai mēs to gribam pieļaut Eiropas Savienībā?» jautāja Vides komitejas ziņotāja Renāte Zommere no Vācijas.

Tiesību akta projektu EP pieņēma ar 529 balsīm par, 120 pret un 57 atturoties.

«Līdz šim brīdim Eiropā drīkst ievest reproduktīvo materiālu no trešajām valstīm. Mēs mazgājam rokas nevainībā un ļaujam citiem izdarīt melno darbu.

Mums ir vajadzīgs visaptverošs aizliegums. Ne tikai klonēšanas metodei, bet arī reproduktīvā materiāla, klonu un to pēcteču ievešanai.

To ir iespējams izsekot: eksistē taču izcelsmes reģistri, šķirnes reģistri, saimniecību reģistri. Es vēlos lūgt Eiropas Komisijai pārdomāt visu šo tiesību aktu. Dažkārt politiķiem ir jānovelk robeža,» sacīja Zommere.

«Mums jāņem vērā ne tikai dzīvnieku labturība, bet arī ietekme uz cilvēka veselību,» teica Lauksaimniecības komitejas ziņotāja Džūlija Moi no Itālijas. «Šodienas balsojums ir vēstījums mūsu tirdzniecības partneriem, ka

mēs nevēlamies riskēt ar savu, mūsu ģimeņu un nākamo paaudžu veselību, lietojot apšaubāmas kvalitātes produktus,»

viņa norādīja. «Mūsu lauksaimnieki pašreiz saskaras ar konkurences spiedienu, jo īpaši no Āzijas, dažādu atšķirīgu lauksaimniecības prakšu, to vidū klonēšanas dēļ. Bet Eiropas pamatā ir vērtības, kuru vidū ir arī kvalitāte. Mēs gribam būt droši, ka neizvēlamies tādu ceļu, no kura vairs nebūs atpakaļceļa,» viņa piebilda.

Lai arī klonēto dzīvnieku pēcnācēji dzimst parastās dzimumvairošanās ceļā un to labturība nerada bažas, jāņem vērā augstais mirstības līmenis viņu priekšteču klonēšanā, saka EP deputāti. Tāpēc viņi prasa paplašināt aizliegumu, lai ietvertu dzīvnieku klonu pēcnācēju, kā arī dzīvnieku klonu un to pēcnācēju reproduktīvo produktu un pārtikas un barības no dzīvnieku kloniem un to pēcnācējiem laišanu tirgū un importu.

Dzīvniekus nedrīkstētu importēt no trešajām valstīm, ja vien pievienotie importa sertifikāti neapliecina, ka šie dzīvnieki nav dzīvnieku kloni vai to pēcnācēji, saka EP deputāti. Tam pašam jāattiecas arī uz reproduktīvajiem produktiem un dzīvnieku izcelsmes pārtiku un barību.

EP norāda uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes 2008.gada atzinumu, ka ievērojamai daļai klonēto dzīvnieku ir smagas veselības un labturības problēmas, bieži vien ar letālu iznākumu. Ar to skaidrojama arī klonēšanas zemā efektivitāte, proti,

izdzīvo tikai no 6 līdz 15% klonēto liellopu un 6% cūku,

tāpēc klonētie embriji ir jāimplantē vairākās mātītēs, lai iegūtu vienu klonētu dzīvnieku.

Turklāt klonu anomāliju un pēcnācēja neierastā lieluma dēļ var rasties arī dzemdību sarežģījumi un iestāties jaundzimušo nāve, piebilst EP.

EP deputāti atsaucas uz patērētāju aptauju rezultātiem, kas liecina:

ES iedzīvotāji nevēlas patērēt pārtiku, kas iegūta no klonētiem dzīvniekiem vai to pēctečiem,

un vairums arī vispārēji neatbalsta arī klonēšanu lauksaimniecības vajadzībām, dzīvnieku labturības apsvērumu vai vispārēju ētisku apsvērumu dēļ.

EP deputātu iekļautie grozījumi arī pieprasa tiesību aktu izstrādāt kā regulu, nevis direktīvu, lai tā būtu tieši piemērojama visās dalībvalstīs. Eiropas Parlaments arī paplašina aizliegumu uz visām lauksaimniecības dzīvnieku sugām, ne tikai liellopiem, cūkām, aitām, kazām un zirgiem, kā sākotnēji rosināja EK.

EP ziņotāji tagad sāks likumdošanas sarunas ar ES Padomi par projekta galīgo redakciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu