Dūklavs: nav jāsteidzas ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu ĀCM dēļ (21)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Pagaidām nav jāsteidzas ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu visā Latvijas teritorijā saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Pēv viņa teiktā, ārkārtas stāvokļa izsludināšana visā Latvijā ir apspriesta. «Tādi jautājumi ir apspriesti, bet mēs tomēr nolēmām, ka nesteigsimies, lai būtu brīvākas rokas tajās vietās, kur Āfrikas cūku mēra nav. Jāsaprot pāris svarīgas lietas, lai varētu runāt ar cilvēkiem un skaidrot viņiem situāciju. Pirmkārt, jāpasaka, ka ir trīs zonas un katrai ir savi noteikumi. Otrkārt, jāpasaka, ka zonas iekšienē cūkas var pārvietot, ēst to gaļu utt. Treškārt, jāpasaka, ka ar speciālām Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atļaujām gaļas produktus, bet ne dzīvus dzīvniekus, var izvest no turienes. Tas viss ir jāsaprot un briesmas kļūs mazākas,» teica Dūklavs.

Dūklavs norādīja, ka cūku audzētāji ārkārtas zonās

ievēro biodrošības pasākumus un netaisās «padoties».

«Šajās zonās ir kautuves, kurās var nokaut dzīvniekus, līdz ar to no dzīva dzīvnieka ir radīts produkts, kuru jau var pārvietot. Šobrīd tikai vienas cūku audzēšanas komplekss, kurā ir 8000 dzīvnieki, domā, ka dzīvnieku skaits tajā būs jāsamazina par pusi, jo viņiem nav kur realizēt sivēnus. Ja nevar pārdot dzīvus dzīvniekus, sivēni ir jānobaro, kas, protams, prasa līdzekļus. Taču pārējie cīnās, un man nav neviena signāla, ka viņi taisītos mest plinti krūmos. Ir nodrošināti biodrošības pasākumi,

fermām tuvumā neviens netiek,

un viņi cīnās, lai slimība netiktu ievazāta. Visi, kas var cīnīties, lai to dara, vēlu tikai sekmes,» sacīja ministrs.

Dūklavs norādīja, ka PVD ir nedaudz mīkstinājis biodrošības pasākumu nosacījumus privātajiem cūku turētājiem. «Esam atstājuši piecus, sešus galvenos nosacījumus, un, ja viņi tos izpilda, viss ir kārtībā. Tomēr būtu grūti cilvēkam, kuram iztikai ir divas sivēnmātes un sivēni, kurus nobaro pašpatēriņam, ja to visu atņemtu. Tāpēc esam vienojušies, ka

galvenie biodrošības punkti ir jāizpilda

un tad var turēt cūkas. Bet, ja tos neizpilda, tad gan cūkas ir jālikvidē. Izpildāmie nosacījumi nav tik sarežģīti, piemēram, neprasām izķert visas mušas apkārtnē un līdzīgus «brīnumus«. Taču kūts durvīm jābūt ciet, dezinfekcijas paklājam jābūt pie durvīm, nedrīkst dot cūkām zaļbarību, jābaro ar graudiem, kombinēto spēkbarību, ja pats tādu gatavo no graudiem, tie gan noteikti ir termiski jāapstrādā jeb jāuzvāra, kā arī, ja ej ārpus mājas, jābūt kārtīgai dezinfekcijai. Ja tas tiek ievērots, viss ir kārtībā,» uzsvēra Dūklavs.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu