Paplašina Āfrikas cūku mēra ārkārtas zonu; apstiprina kompensācijas (3)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien uzklausīja Zemkopības ministrijas (ZM) ziņojumu par pasākumiem Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības ierobežošanai un apstiprināja ārkārtas situācijas zonas paplašināšanu.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) direktors Māris Balodis valdības sēdē norādīja, ka ĀCM turpina izplatīties, tāpēc nepieciešams paplašināt ārkārtas stāvokļa zonu. Pašlaik arī neesot skaidrības, vai izdosies apturēt slimības izplatību - būtisks faktors ir Daugava, kuru dzīvnieki vasarā nešķērsos, bet ziemā to darīs. Tāpat ĀCM konstatēts arī Lietuvā, kas ir otrā pusē Daugavai, tādējādi apdraudot teritorijas, kuras, iespējams, būtu pasargājusi Daugava.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzvēra, ka pašreiz ĀCM ir ļoti tuvu kādai fermai, kurā ir 20 tūkstoši cūku. «Situācija šobrīd nav prognozējama. Jācer, ka ar šiem pasākumiem izdosies to apturēt (..) Krievu zinātnieki, kas ar šo problēmu cīnās jau gadus piecus, ir norādījuši, ka palīdzēt var tikai pietiekami liela dzīvnieku populācija, lai tie nesatiekas. Ja mums ir 70 tūkstoši, ir ļoti sarežģīti apturēt tās no tikšanās un darīšanas, ko nu dzīvnieciņi dara,» klāstīja Dūklavs.

Ārkārtas stāvoklis izsludināts Rēzeknes novadā, Riebiņu novadā, Preiļu novadā, Zilupes novadā, Daugavpils novadā, Ciblas novadā, Dagdas novadā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Ludzas novadā, Alojas novadā, Mazsalacas novadā, Rūjienas novadā, Naukšēnu novadā, Valkas novadā, Burtnieku novadā, Kocēnu novadā, Beverīnas novadā, Strenču novadā, Priekuļu novadā, Raunas novadā, Smiltenes novadā, Apes novadā, Alūksnes novadā, Viļakas novadā, Balvu novadā, Rugāju novadā, Baltinavas novadā, Kārsavas novadā.

Tāpat ārkārtas stāvoklis izsludināts Vārkavas novadā, Līvānu novadā, Viļānu novadā, Cēsu novadā, Amatas novadā, Vecpiebalgas novadā, Jaunpiebalgas novadā, Gulbenes novadā, Cesvaines novadā, Ērgļu novadā, Madonas novadā, Lubānas novadā, Kokneses novadā, Pļaviņu novadā, Krustpils novadā, Varakļānu novadā, Salas novadā, Viesītes novadā, Jēkabpils novadā, Aknīstes novadā, Ilūkstes novadā, Ogres novada Ķeipenēs, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā, Jaunjelgavas novada Secēs, Staburaga un Sunākstes pagastā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Vienlaikus apstiprināti paaugstināti kompensāciju apmēri par iznīcinātajiem dzīvniekiem to saimniekiem. Par pieaugušu vaislas dzīvnieku (sivēnmāti, vaislas kuili) – 170 eiro (pašreizējo 115 vietā), par nobarojamu cūku un vaislas jauncūku – 120 eiro (pašreizējo 65 eiro vietā) un par piena sivēnu – 35 eiro (pašreizējo 25 eiro vietā). Šim mērķim ZM no budžeta programmas «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» piešķirti 150 tūkstoši eiro.

ZM aģentūrai BNS pavēstīja, ka dzīvnieku īpašniekiem, kas cūkas nokaus radušos tirdzniecības traucējumu dēļ, kompensāciju saņemšanai ir jāsniedz apliecinājums par minētajiem traucējumiem (dokuments vai paskaidrojums). Šī norma neattieksies uz novietnēm, kas atrodas normatīvajos aktos noteiktajā trešajā riska zonā, no kuras aizliegts izvest dzīvniekus un to produktus. Savukārt novietnēs, kurās dzīvnieku īpašnieks noteiktajā termiņā nav īstenojis biodrošības pasākumus un nodrošinājis dzīvnieku nokaušanu, PVD to darīs piespiedu kārtā - šādā gadījumā kompensācija piemērota netiks.

Tāpat valdība atbalstījusi noteikumus grozījumus, kas paredz - konkrēti biodrošības pasākumi jāsāk īstenot arī tajās cūku novietnēs, kas neatrodas ārkārtējās situācijas teritorijā (ne vēlāk kā 2014.gada 31.oktobrī).

Savukārt novietnēs, kas tiks izveidotas vai tajās plānos ievest cūkas pēc 2014.gada 31.augusta, un novietnēs, kurās nokaus cūkas, dzīvniekus varēs ievietot tikai tad, ja novietnē būs īstenoti biodrošības pasākumi un saņemta PVD atļauja cūkas ievest.

Vienlaikus arī atvieglota kārtība, kā Lauku atbalsta dienests aprēķinās zaudējumus par ĀCM uzliesmojuma dēļ iznīcināto inventāru un materiāliem, kas izmantoti līķu iznīcināšanā. Turpmāk zaudējumus rēķinās īpatsvarā no kompensācijas par nokautajām vai nogalinātajām cūkām. Ja novietnē ir ne vairāk par desmit cūku sugas dzīvniekiem, kompensācija būs 50% apmērā, ja no 11-50 cūku sugas dzīvniekiem - 30%, savukārt ja novietnē būs vairāk nekā 50 cūku sugas dzīvnieku, kompensācija būs 10% apmērā.

Minētie pasākumi vēl jāapstiprina Saeimā - tos otrdien paredzēts iesniegt parlamentā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Vīruss nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu