PVD: cūku audzētāji Vidzemē un Latgalē nelabprāt likvidē dzīvniekus (1)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latgales un Vidzemes cūku audzētāji nelabprāt likvidē dzīvniekus saistībā ar Āfrikas cūku mēri, norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Zemkopības ministrijā pavēstīja, ka Balodis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs trešdien, 6.augustā, un ceturtdien Latgalē un Vidzemē klātienē vērtēja, kā dienesti veic Āfrikas cūku mēra ierobežošanas un apkarošanas pasākumus

«Vairākās Latgales un Vidzemes saimniecībās pārliecinājāmies, ka cūku audzētāji nelabprāt likvidē izaudzētos dzīvniekus. Sarunas par cūku kaušanu īpaši smagas bija Latgales lielākajās fermās, kurām vairs nav iespēju gaļu realizēt. Diemžēl arī izpratne par biodrošības pasākumiem saimniecībās ir atšķirīga, tādēļ atkārtoti skaidrojām, ka dzīvniekus varēs turēt, ja saimniecībā būs ievēroti visi biodrošības pasākumi,» sacīja Balodis.

Ministrijā informēja, ka robežkontroles punktā «Pāternieki» robežsargiem, kuri pārbauda Latvijā iebraucošo personu mantas, ikdienā ir liela slodze, jo pārbaudāmās bagāžas apmērs ir liels. Neraugoties uz to, ka robežpārejas punktā ir izvietota informācija par produktiem, kurus Latvijā aizliegts ievest, tomēr joprojām netrūkst gribētāju Latvijā ievest aizliegto gaļas produkciju.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Āfrikas cūkas mēris Latvijā līdz šim konstatēts meža un mājas cūkām trijos novados - Latgalē Dagdas un Krāslavas novados, bet Vidzemē - Valkas novadā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu