Balodis: Lielākā problēma ĀCM apkarošanā ir cilvēku neizpratne par biodrošību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lielākā problēma Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības apkarošanā ir cilvēku neizpratne par biodrošības pasākumiem, intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» šorīt sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

«Cilvēkiem jāsaprot, ka tā nav nekāda atomfizika, bet diezgan elementāri pasākumi,» sacīja Balodis.

Tāpat problēma esot cilvēku nevēlēšanās atteikties no cūku turēšanas.

Pēc Baloža teiktā, ja izdosies panākt cilvēku sapratni par biodrošības pasākumiem, cilvēki varēs turpināt turēt cūkas, un tās būs pasargātas no mēra draudiem.

Kā paaugstināta riska pasākumu Balodis novērtēja ĀCM ārkārtas situācijas teritorijā nākamnedēļ paredzētos Aglonas svētkus, kurus plāno apmeklēt vairāki desmitu tūkstoši svētceļnieku no visas Latvijas.

PVD jau sagatavojusi informāciju par prasībām pārtikas apritē, kas būtu jāievēro, un lūgusi pašvaldību un katoļu baznīcu izplatīt to svētceļnieku vidū. Piemēram, nedrīkst izmest pārtikas atkritumus ceļmalā vai mežmalā, bet tikai atkritumu konteineros, u.tml. No Aglonas novada nedrīkst izvest gaļu un tās izstrādājumus.

Kā ziņots, patlaban ĀCM konstatēts 45 mežacūkām un 46 mājas cūkām 24 piemājas novietnēs.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu