Aizdomas par ĀCM uzliesmojumu 200 cūku fermā Skaistas pagastā (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori ir noņēmuši paraugus mājas cūkām Skaistas pagasta dzīvnieku novietnē, kurā ir aizdomas par cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM). Saimniecībā atrodas ĀCM jau iepriekš noteiktajā karantīnas un uzraudzības teritorijā Krāslavas novadā.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PVD pārstāve Anna Joffe, novietnē tiek turētas vairāk nekā 200 cūkas un tā atrodas ĀCM jau iepriekš noteiktajā karantīnas un uzraudzības teritorijā Krāslavas novadā.

PVD inspektori saņēma informācija no cūku novietnes par cūku veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos un cūku nobeigšanos. Līdz laboratorisko analīžu saņemšanai tiek veikti visi slimību ierobežojošie pasākumi.

Aizvadītajās brīvdienās ĀCM vīruss konstatēts vienai mājas cūkai Dagdas novada Svariņu pagastā, kur novietnē tika turēta 21 cūka, kā arī divās saimniecībās Bērziņu pagastā. Vienā saimniecībā ĀCM konstatēja četrām mājas cūkām, dzīvnieku novietnē bija 11 nobarojamās cūkas, un vienai cūkai piemājas saimniecībā, kura saslima un nobeidzās.

ĀCM vīruss konstatēts arī divās piemājas saimniecībās Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā - vienā bija trīs, otrā - divas cūkas. Tāpat Ūdrīšu pagastā ĀCM konstatēts arī sešām mežacūkām - trim nomedītajiem un trim atrastiem beigtajiem dzīvniekiem.

Mājas cūkām ĀCM vīruss konstatēts arī Krāslavas novada Kaplavas pagasta piemājas saimniecībā, kur saslima divas cūkas. Tāpat ĀCM vīruss konstatēts diviem nomedītiem mežacūku sivēniem Valkas novada Ērģemes pagastā, netālu no vietas, kur jau iepriekš bija konstatēts ĀCM meža cūkām.

Visas cūkas brīvdienās jau nogalinātas un iznīcinātas.

Līdz ar to patlaban ĀCM konstatēts 45 meža cūkām un 46 mājas cūkām 24 piemājas novietnēs.

Kā ziņots, lai klātienē iepazītos ar darbiem, kas tiek veikti ĀCM izplatības apkarošanā, un pārliecinātos par biodrošības pasākumu ieviešanu, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs dosies uz ĀCM ārkārtas zonu Latgalē un Vidzemē, liecina ministra darba kārtība.

Plānots, ka Dūklavs kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Arti Velšu uz Latgali dosies 6.augustā, bet uz Vidzemi - 7.augustā.

Tāpat zemkopības ministrs vizītes laikā apmeklēs saimniecības, kurās jāievieš biodrošības pasākumi, kā arī apmeklēs blakusproduktu sadedzināšanas vietas.

Tā kā situācija ar mēra izplatību kļūst arvien kritiskāka, saskaņā ar iepriekš valdībā apstiprināto pasākumu plānu sākta mājas cūku masveida likvidēšana mēra ārkārtas zonā.

Pagājušajā gadā Latvijā turēti vairāk nekā 360 000 cūku, savukārt Latgalē un Vidzemē, kur noteikta ĀCM ārkārtas zona, tiek turēti apmēram 40 000 cūku.

Āfrikas cūku mēris Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu