Āfrikas cūku mēris apdraud dzīvnieku barības eksportu caur Rīgas ostu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau pērn Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) bija jāsniedz garantijas trešajām valstīm, ka, neraugoties uz Āfrikas cūku mēra gadījumiem, var turpināties dzīvnieku barības eksports caur Rīgas ostu, savukārt šogad slimības izplatības dēļ attiecīgais eksports būs nopietni apdraudēts, atzina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

«Ja mēris pietuvosies Rīgai tiktāl, ka tā būs jāiekļauj karantīnas teritorijā, proti, 40 kilometru rādiusā ap Rīgu tiks konstatētas slimas mežacūkas, dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu, kā arī dzīvnieku barības eksports caur Rīgas ostu būs nopietni apdraudēts,» sacīja Balodis.

Pēc PVD datiem, 2015.gada pirmajā pusgadā caur Rīgas ostu uz trešajām valstīm - Baltkrieviju, Krieviju, Azerbaidžānu, Tadžikistānu, Kazahstānu, Maroku un citām - izvestas vairāk nekā 700 dzīvnieku barības kravas. Tāpat izvestas teju 300 dzīvnieku izcelsmes pārtikas kravas uz tādām valstīm kā Libāna, Gruzija, Malaizija, ASV, Maroka, Izraēla, Saūda Arābija, Taizeme, Ēģipte, Singapūra.

«Jau pērn bija jāsniedz garantijas trešajām valstīm, ka Rīga minētajā teritorijā neietilpst. Diemžēl mežacūku ievērojamā populācija un aktivitāte, kā arī mežu blīvums veicina ĀCM strauju izplatīšanos Latvijā. Ja mežacūku populācija netiks ievērojami samazināta, agrāk vai vēlāk mēris pārņems visu Latvijas teritoriju, tostarp Rīgu,» prognozēja PVD vadītājs.

Tādēļ PVD atkārtoti aicina pašvaldību vadītājus izskatīt iespēju stimulēt mežacūku medību procesu, izmantojot pašvaldību medību koordinācijas komisijām Medību likumā deleģētās tiesības paplašināt teritorijas, kur var notikt medības.

Jau ziņots, ka PVD ģenerāldirektors šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» ĀCM izplatības risku mazināšanai aicināja Rīgas pašvaldību izskatīt citas alternatīvas - nevis vest cūkas tuvāk ĀCM, bet, iespējams, piedalīties mežacūku populācijas samazināšanā Latvijā.

Tikmēr Rīgas pilsētas izpilddirektors un komisijas vadītājs Juris Radzevičs (GKR) aģentūrai LETA šodien atzina, ka domes Medību koordinācijas komisija nākamajā sēdē izvērtēs aicinājumu izvestos dzīvniekus likvidēt. Normatīvie akti gan neļauj pilsētā dzīvniekus šaut, tie atļaujot veikt tikai tādas medības, kādas veic Pierīgas mednieku kluba biedri, ar kuriem Rīgas dome ir noslēgusi līgumu.

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece aģentūrai LETA jau iepriekš norādīja, ka situācijā, kad ĀCM strauji pieaug mežacūku vidū, «nav prāta darbs pilsētā noķertos dzīvniekus vest atpakaļ uz mežu, kā tas tiek darīts Rīgā».

LETA vakar ziņoja, ka trijās piemājas saimniecībās konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūkām - saimniecībā Staiceles pagastā, kur tika turēta viena cūka, sešu cūku saimniecībā Ambeļu pagastā un trīs cūku saimniecībā Vecsalienas pagastā.

Līdz ar to ĀCM kopumā šovasar konstatēts 46 mājas cūkām. Savukārt mežacūku populācijā līdz 7.augustam konstatēti 523 slimi dzīvnieki 35 novadu 98 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu