Iedzīvotājus aicina izvērtēt, vai tiešām jāpalīdz nelaimē nonākušiem savvaļas dzīvniekiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ņemot vērā vairākus faktorus, iedzīvotājiem pašiem būtu jāizvērtē, vai tiešām nelaimē nonākušam savvaļas dzīvniekam ir nepieciešams sniegt palīdzību, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Jautājumus par rīcību ar bezpalīdzīgā situācijā nonākušiem dzīvniekiem raisījis gadījums, kad Kolkas pusē atrasts novārdzis lūšu mazulis, kas vēlāk nogādāts Rīgas zooloģiskajā dārzā.

DAP Dabas aizsardzības departamenta eksperts Jēkabs Dzenis norāda, ka saskaņā ar dzīvnieku aizsardzības likumu slimiem un ievainotiem dzīvniekiem ir sniedzama palīdzība. Tomēr, lai ievērotu šī un citu ar dabas aizsardzības saistīto likumu prasības, ir jāizvērtē konkrētās situācijas apstākļi.

Piemēram,

vairumā gadījumu, kad it kā bezpalīdzīgā situācijā nonākuši putnu mazuļi, tas neatbilst patiesībai, jo vecāki turpina par viņiem rūpēties,

turklāt cilvēku iejaukšanās situāciju var pasliktināt. Bet gadījumā, ja savvaļas dzīvnieks nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī cilvēka vainas dēļ, dzīvniekam ir sniedzama palīdzība.

Lai nogādātu bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu savvaļas nemedījamo sugu dzīvnieku uz patversmi vai pie veterinārārsta, nav nepieciešams saņemt nemedījamo sugu indivīdu ieguves atļauju. Savukārt bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu plēsīgo putnu, piemēram, vanagu, pūču, ērgļu, kā arī melno stārķu un medņu, atrašanas gadījumā jāsazinās ar Latvijā pirmās savvaļas putnu rehabilitācijas stacijas izveidotāju Uģi Bergmani, zvanot pa tālruni 29485851.

Pārējo nemedījamo sugu savainotos dzīvniekus iespēju robežās uzņem reģistrētie zooloģiskie dārzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu