Līķu jūra - savādās dievu pielabināšanas tradīcijas Nepālā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Varas iestādes Nepālā pieņēmušas lēmumu aizliegt asiņainās, gadsimtiem senās dzīvnieku masveida slaktēšanas tradīcijas, kad fermeri ik pēc pieciem gadiem tempļu tuvumā nocērt galvu simtiem tūkstošu dzīvnieku, lai šādi gūtu dievību labvēlību, raksta «Daily Mail». Gadimai festivāls līdz šim tika uzskatīts par lielāko dzīvnieku upurēšanas pasākumu pasaulē.

Gadimai festivāls Nepālas dienvidos notika ik pēc pieciem gadiem.

Tā laikā 2009. gadā masu upurēšanā tika nogalināti vairāk nekā 500 000 liellopu, kazu un vistu. 2014. gadā «dieviem ziedoti» tika 250 000 dzīvnieku.

Foto: Reuters/Scanpix

Pēc ilgiem dzīvnieku aizsardzības entuziastu protestiem festivālu oficiāli aizliegušas gan varasiestādes, gan reliģiskie līderi, tai skaitā Gadimai tempļa vadītāji. «Ir pienācis laiks nogalināšanu un vardarbību aizstāt ar miermīlīgām lūgšanām un svinībām,» aicināja Gadimai tempļa valdes priekšsēdētājs.

Gadimai festivāla aizsākumi meklējami 265 gadus senā pagātnē. Saskaņā ar tradīcijām hinduisma sekotāji ik pēc pieciem gadiem uz Gadimai templi valsts austrumos dzina simtiem tūkstošus pašu audzēto lopu, lai tur nogalinātu.

Pasākumu vērot parasti ieradās ap pieciem miljoniem cilvēku.

Foto: Reuters/Scanpix

Saskaņā ar hinduistu mitoloģiju, tradīciju aizsāka kāds cietumā ieslodzīts zemes īpašnieks. Sapnī viņš runājis ar varas dievieti Gadimai, kura solījusi, ka viņš no ieslodzījuma tiks atbrīvots, ja piedāvās dievietei asins upuri. Dieviete sapnī esot pieprasījusi cilvēka upuri, taču ieslodzītais viņai piedāvājis dzīvnieka asinis un upuris esot ticis pieņemts. Katra festivāla sākumā simboliski pirmie tiek ziedoti pieci dzīvnieki: žurka, kaza, gailis, cūka un balodis. Pēcāk pie darba ķeras profesionāli bendes, kuri ar mačetēm nocērt galvu simtiem tūkstošu dzīvnieku.

Pēdējais Gadimai upurēšanas festivāls notika 2014. gadā.

Pētnieki skaidro, ka hinduisma reliģijai pieder 80% no Nepālas 27 miljoniem iedzīvotāju un vairums dažādu reliģisko svētku laikā dieviem arī upurē dzīvniekus.

Foto: Reuters/Scanpix

Pret brutālajām tradīcijām ilgstoši iebilduši gan dzīvnieku aizstāvji no starptautiskām organizācijām, gan tūkstošiem Nepālas un Indijas iedzīvotāju. Lai tradīcijas apslāpētu Indijas Augstākā tiesa 2014. gadā izdeva aizliegumu dzīvnieku pārdzīšanai no Indijas uz Nepālu, jo uz upurēšanas festivālu mēdza ierasties arī hinduisti no Indijas. Šis aizliegums un asie protesti panāca to, ka 2014. gadā upuriem nogalināto dzīvnieku skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, saruka uz pusi.

Foto: Reuters/Scanpix

Dzīvnieku aizstāvji upurēšanas festivāla aizliegšanu sauc par lielu uzvaru. «Tas ir milzīgs sasniegums, jo Gadimai ir dzīvnieku masu slaktiņš tādā apmērā, kādu grūti pat aptvert. Cerēsim, ka šis aizliegums rosinās plašākas pārmaiņas arī saistībā ar citiem līdzīgiem pasākumiem,» teica «Human Society Internetional» pārstāve Vendija Higinsa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu