Mazie kāpuri - brīnumdari: kā top dabīgais zīds

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas zīddari valsts ziemeļu Veneto reģionā ķērušies pie darba, lai atjaunotu agrāk slaveno Itālijas zīda rūpniecību, kuras tradīcijas meklējamas pat 1000 gadus senā pagātnē.

Vairākus gadu desmitus pēc tam, kad pēckara ekonomiskais sprādziens vairumu pieredzējušo zīda fermeru aizvilināja uz pilsētām, entuziasti Veneto reģionā ķērušies pie darba, lai zīda ražošanu šeit izvērstu eksportam pietiekamā apmērā.

Itālijas zīda industrija ir uzskatāma par niecīgu, salīdzinot ar Ķīnu, kur 2013. gadā saražotas 130 000 tonnu zīda.

Foto: Reuters/Scanpix

Itālija, kura ir viena no lielākajām zīda importētājām, augstas kvalitātes kaklasaišu, šaļļu, kreklu, kleitu un cita veida apģērbu ražošanai izmanto galvenokārt Ķīnā tapušu zīdu.

Zīdtārpiņu oliņas un zināšanas par to audzēšanas tehniku uz Eiropu pa tā dēvēto Zīda ceļu atceļoja no Āzijas. Itālijā ar dabīgā zīda ražošanu sāka nodarboties ap 1000. gadu, bet ražošana savu visu laiku augstāko apmēru sasniedza 1800. gadu beigās (ap 60 000 tonnu zīda kokonu gadā).

Foto: Reuters/Scanpix

Taču korekcijas plaukstošajā nozarē ieviesa izmaiņas Eiropas ekonomiskajā un sociālajā telpā, kā arī divi pasaules kari. Īsi pēc II pasaules kara Itālijā sākās rūpniecības uzplaukums un dabīgā zīda rūpals pamazām iznīka.

Ķīnā patlaban tiek saražoti 85% pasaulē izmantotā dabīgā zīda, taču straujā ekonomiskā attīstība un citi faktori rada draudus zīda industrijai. «Straujā industrializācija un urbanizācija rada draudus, ka zīda ražošanas apmēri tuvākajos gados varētu samazināties,» norāda Starptautiskās Serikultūras komisijas pārstāve Kurada Kešendra Šetija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu