Saeima atbalsta ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Latvijas pierobežā saistībā ar ĀCM (12)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē apstiprinājusi ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Latvijas pierobežā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības dēļ, aģentūra BNS uzzināja Saeimas sēdē.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs teica, ka situācija saistībā ar ĀCM ir nopietna, jo saimniecība Valkā, kurā konstatēts ĀCM ir desmit kilometru attālumā no Latvijas robežas ar Igauniju un 240 kilometru attālumā no saimniecības Latgalē, kurā pirmo reizi tika konstatēts ĀCM.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka slimība izplatās ātri - nesen jauni saslimšanas gadījumi tika konstatēti Polijā, savukārt Lietuvā par spīti biodrošības pasākumu ievērošanai vīruss izplatījies saimniecībā, kur mīt 20 tūkstoši cūku.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvijai, Lietuvai un Polijai cīņā ar ĀCM gatavas palīdzēt arī citas Eiropas Savienības valstis, kuras apzinās situācijas nopietnību.

Zemkopības ministrs arī norādīja, ka līdz šim Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latgales reģionā ir pārbaudījis vairāk nekā 4,6 tūkstošus saimniecību, no kurām 660 saimniecībās tiek turētas mājas cūkas. Taču Vidzemes reģions ir divas reizes lielāks par iepriekšējo, līdz ar to PVD nepieciešams palielināt kapacitāti, lai ierobežotu slimības tālāku izplatību.

Saeimas deputāts Jānis Klaužs uzsvēra, ka Latvijā būtu nepieciešams uzlabot kārtību, kādā tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis. Pēc viņa teiktā, paiet ilgāks laiks, kamēr jautājums nonāk līdz izskatīšanai Saeimā, taču ārkārtas situācijās jārīkojas maksimāli ātri un operatīvi. Pēc viņa teiktā, turpmāk ārkārtas situācijās būtu jāparedz iespēja pašvaldībām savā teritorijā izsludināt ārkārtas stāvokli, lai iespējami ātrāk novērstu slimības vai cita apdraudējuma tālāku izplatību.

Saeimas deputāte Līvija Plavinska norādīja, ka atbildīgajai ministrijai būtu nepieciešams stingrāk uzraudzīt, vai saslimušās cūkas tiek iznīcinātas. «Domāju, ka ir svarīgi, ka atbildīgā ministrija stingrāk uzrauga, ka cūkas tiešām tiek sadedzinātas. Dažās vietās tas netiek izdarīts,» sacīja Plavinska.

Ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes novadā, Ludzas novadā, Alojas novadā, Mazsalacas novadā, Rūjienas novadā, Naukšēnu novadā, Valkas novadā, Burtnieku novadā, Kocēnu novadā, Beverīnas novadā, Strenču novadā, Priekuļu novadā, Raunas novadā, Smiltenes novadā, Apes novadā, Alūksnes novadā, Viļakas novadā, Balvu novadā, Rugāju novadā un Baltinavas novadā.

Tāpat ārkārtas situācija izsludināta Kārsavas novadā, Preiļu novada Pelēču pagastā, Preiļu pagastā un Aizkalnes pagastā, kā arī Riebiņu novada Riebiņu pagastā, Rušonas pagastā un Silajāņu pagastā.

Ārkārtas stāvoklis šajās teritorijās būs līdz 1.oktobrim. Pārtikas un veterinārais dienests līdz 2018.gadam īstenos biodrošības pasākumus cūku sugu dzīvnieku novietnēs, kuras atrodas attiecīgajās teritorijās.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM vīruss Latvijā ir apstiprināts 26 meža cūkām un 19 mājas cūkām 11 piemājas saimniecībās. Kopumā līdz šim iznīcinātas 185 mājas cūkas. Inficētās cūkas konstatētas Latgalē un arī Vidzemē - Valkas novadā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu