Olvadu necaurlaidība – galvenais sieviešu neauglības cēlonis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Var gadīties saslimt ar kādu seksuāli transmisīvo slimību. Ir labi, ja to pamana un izārstē, bet bieži vien šādas slimības ir kluss ienaidnieks, atnākot un aizejot nepamanītas, taču atstājot pēc sevis smagas sekas. Par seksuāli transmisīvo slimību ietekmi uz sieviešu spēju ieņemt bērniņu stāsta Veselības centru apvienības poliklīnikas “Pulss 5” pieredzējusī ginekoloģe Aida Čaligava.

– Cik izplatītas ir seksuāli transmisīvās slimības (STS)? Vai tā ir liela Latvijas sabiedrības problēma?

– Nē, šobrīd ir ļoti pozitīvas tendences, ka sabiedrība kopumā ir diezgan labi izglītota un ar seksuāli transmisīvajām slimībām slimo arvien mazāk. Ja sieviete ir slimojusi ar kādu no tām, bet izārstējusies, nav pamata domāt, ka viņa nevarēs ieņemt bērniņu.

Ir jāteic, ka STS izplatība ir krasi samazinājusies saistībā ar mūsu vidi, kas ir piepildīta ar visādām ķīmiskām vielām. Pirms trīsdesmit gadiem slimoja ar gonoreju, trihomonām, sifilisu un visu kaut ko, nebija tādas nedēļas, kad nebūtu pāris trihomonu, gonoreju un tā tālāk, bet tagad to vairs nav! Baktērijas vairs neizdzīvo, jo tāda ķīmija ir mums apkārt: antibiotikas un konservanti ēdienos, ūdenī un citur arī. Šobrīd aktuāli ir vīrusi, bet banālās STS pazūd.

– Vai STS spēj izraisīt neauglību?

– Olšūnu līmenī nē, tomēr citādi diemžēl spēj. Piemēram, hlamīdijas un gonoreja, ja slimība jau ir vidēji smagā vai smagā stadijā, var izraisīt iekaisumu olvados, salipinot tos. Ja olvadi salīp, tad, kaut gan olšūnas ir, tās neiznāk un nesatiekas ar spermatozoīdiem.

– Vai tiešām STS ir galvenais neauglības cēlonis?

– Ir jāteic, ka pāros, kuriem nav bērnu, 60% gadījumos neauglīgas ir tieši sievietes, un tad pusē sieviešu neauglības gadījumu problēma ir tieši olvadu necaurlaidība. Ne vienmēr pie tās ir vainīgas seksuāli transmisīvās slimības, bet bieži vien ir. Diemžēl dažkārt sieviete pat nezina, ka slimo vai ir slimojusi, jo nav nekādu simptomu. Netiekot pie bērna, viņa veic olvadu pārbaudi, un izrādās, ka tiešām tur ir tā problēma: olvadi ir salipuši.

– Vai var kaut kā izlabot situāciju, palīdzēt?

– Tas ir ļoti grūti. Grūti tāpēc, ka olvadi nav vienkārši tāda caurulīte, tur ir vesels mehānisms, ar kura palīdzību olšūna iet pa olvadu. Nevar vienkārši iztīrīt olvadu, lai viss atkal sāktu darboties. Gadās, ka izdodas, bet šis uzdevums nemaz nav tik viegls. Parasti medicīnisko apaugļošanu izvēlas tieši tās sievietes, kas ir saskārušās ar olvadu necaurlaidību.

– Cik bieži jūsu praksē par neauglības cēloni ir kļuvušas STS?

– Ir diezgan maz gadījumu, kad pie manis atnāk sieviete un mēs atrodam kādu seksuāli transmisīvo slimību. Trihomonu un gonorejas jau vispār gandrīz vairs nav. Īstenībā tagad no STS ir palikušas tikai hlamīdijas. Veicot analīzes grūtniecēm, piemēram, hlamīdijas atrod tikai 2–3%, pieļauju, ka aptuveni tāds procents arī ir. Bieži vien sievietes nāk nevis ar slimību, bet gan ar tās sekām, proti, olvadu necaurlaidību, kad nevar palikt stāvoklī. Atkārtošos, ka ne vienmēr necaurlaidībā ir vainojamas STS, mēdz būt arī citi iekaisuma iemesli.

– Bieži vien STS sākumposmā nav nekādu simptomu. Cik bieži ir jāapmeklē ārsts?

– Ja sūdzību nav, tad vienu reizi gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu